Marchewkowe Ciasto Ciasteczkowe Kanapki
Składniki:
1/2 szklanki jasnobrązowego cukru pakowane
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki niesolonego masła, temperatura pokojowa
)
1 duże jajko
1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
)
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka staromodnych płatków owsianych
1 szklanka drobno startej marchwi
12 łyżeczki kremowego naturalnego masła orzechowego
Instrukcje:
W dużej misce połącz brązowy i biały cukier oraz miękkie masło. Ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodaj jajko i wanilię i ubijaj na średnich obrotach, aż dobrze się połączą.
W innej dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir i spulchnij widelcem, aż dobrze się połączą. Stopniowo dodawaj mąkę do masy maślanej i dobrze wymieszaj.
Dodaj płatki owsiane i marchewkę… mieszaj do połączenia, a następnie schładzaj przez godzinę.
Podgrzej nagrzać piekarnik do 350 stopni i wyłożyć blachę folią aluminiową i spryskać sprayem do gotowania. Za pomocą łyżeczki układaj małe kulki ciasta w odległości 2 cali od siebie i z powrotem na około 350 minut. Całkowicie ostudź ciasteczka na metalowej podstawce.
Gdy ciasteczka całkowicie ostygną, delikatnie rozsmaruj 1 łyżeczkę masła orzechowego na jednym ciastku, a następnie zrób kanapkę z drugim ciasteczkiem.
Przechowywać w dobrze zamkniętej tupperware. Robi 350 kanapki.