Marokański Pita Z Kurczaka

Marokański Pita Z Kurczaka

Składniki:

  • 1 opakowanie chleba pita
  • 1 funt piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pęczki świeżej włoskiej pietruszki , posiekana
  • szklanka gotowanej komosy ryżowej
  • 2 puszki pokrojonych w drobną kostkę pomidorów, odsączonych i wypłukanych
  • 1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 wyciśnięte soki z cytryn
  • 4 daktyle mahjool, bez pestek i pokrojone w małe kostki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek – (ja nie ;t miara!)
  • Sól morska
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 małego ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka mięty
  • 1/2 wyciśniętej cytryny
  • Wszystko łączymy w małej szklanej miseczce i schładzamy
  • Instrukcje:

  • Połączyć wszystkie składniki, od papryki w małym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Używając tłuczka do mięsa, i piersi z kurczaka dość cienkie o grubości około 1/2 cala. Mieszanką przypraw obficie natrzyj piersi z kurczaka ze wszystkich stron, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
  • Połącz wszystkie składniki tabbouleh i dopraw solą i olejem do swoich preferencji. Przykryć i schłodzić podczas marynowania kurczaka, ale najpierw należy zrobić tak jak ja i zanurzyć w nim garść chipsów pita.
  • Kiedy kurczak się zamarynuje, przygotuj grill na średnim ogniu. Grilluj kurczaka, aż będzie co najmniej 16
  • Ja lubię bardzo wysmażony, nawet z chrupiącymi brzegami.
  • Połowa chleb pita i rozłupać. Napełnij połówki kurczakiem, tabbouleh i na końcu sosem jogurtowym.