Marokański Pita Z Kurczaka
Składniki:
1 opakowanie chleba pita
1 funt piersi z kurczaka bez kości i skóry
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kolendry
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kminku
pieprzu cayenne
2 łyżeczki mielonego czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pęczki świeżej włoskiej pietruszki , posiekana
szklanka gotowanej komosy ryżowej
2 puszki pokrojonych w drobną kostkę pomidorów, odsączonych i wypłukanych
1 mała żółta cebula, pokrojona w kostkę
2 wyciśnięte soki z cytryn
4 daktyle mahjool, bez pestek i pokrojone w małe kostki
1/4 szklanki oliwy z oliwek – (ja nie ;t miara!)
Sól morska
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 małego ogórek pokrojony w kostkę
1 łyżka mięty
1/2 wyciśniętej cytryny
Wszystko łączymy w małej szklanej miseczce i schładzamy
Instrukcje:
Połączyć wszystkie składniki, od papryki w małym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
Używając tłuczka do mięsa, i piersi z kurczaka dość cienkie o grubości około 1/2 cala. Mieszanką przypraw obficie natrzyj piersi z kurczaka ze wszystkich stron, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
Połącz wszystkie składniki tabbouleh i dopraw solą i olejem do swoich preferencji. Przykryć i schłodzić podczas marynowania kurczaka, ale najpierw należy zrobić tak jak ja i zanurzyć w nim garść chipsów pita.
Kiedy kurczak się zamarynuje, przygotuj grill na średnim ogniu. Grilluj kurczaka, aż będzie co najmniej 16
Ja lubię bardzo wysmażony, nawet z chrupiącymi brzegami.
Połowa chleb pita i rozłupać. Napełnij połówki kurczakiem, tabbouleh i na końcu sosem jogurtowym.