Marokańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe

Marokańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe

Składniki:

  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka mączki migdałowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 uncje masła, zmiękczone
  • 4 strąki kardamonu
  • 2 jajka, ubite
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • Sok z 1 1/2 pomarańczy
  • 1/2 Pomarańcza – ja użyłam kalifornijskich pomarańczy
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2/3 szklanki cukier piekarniczy
  • Instrukcje:

    1. Do Ciasto: Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, odłóż trochę do dekoracji i wyciśnij sok z połowy. W średniej misce wymieszaj sok pomarańczowy, masło, cukier i ekstrakt migdałowy na puszystą i kremową konsystencję.
    2. Dodaj jajka jedno po drugim i dobrze ubij. W osobnej małej misce wymieszaj mączkę migdałową, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Włóż tę mieszankę do kremowej masy i włóż ją do wysmarowanej tłuszczem 9 okrągłej formy do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku na 15 F przez 15 min lub do szpikulec po włożeniu wychodzi Aby zrobić syrop: W małym rondelku dodaj składniki syropu i mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu i pozwól mu zgęstnieć, aż utworzy konsystencję przypominającą syrop. Odcedź i odstaw na bok. Gdy ciasto ostygnie, wyłóż je na talerz do serwowania. Za pomocą szpikulca zrób kilka otworów na powierzchni ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe i skrop 3/4 odcedzonego syropu.
    3. Odstaw na 35 min. Posyp cukrem cukierniczym i pokrój w plastry.
    4. Podawaj z dodatkiem syropu.