Maślane Ciasteczka Z Orzechami Laskowymi

Maślane Ciasteczka Z Orzechami Laskowymi

Składniki:

  • 1 pałeczka zmiękczonego niesolonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • )

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów laskowych
  • Instrukcja:

    1. Śmietankowe masło, jajko i cukier do momentu połączenia.
    2. Dodaj mąkę, sól, wanilię i śmietankę.
    3. Wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie wymieszane.
    4. Wymieszaj orzechy laskowe z drewnianą łyżką.
    5. Wylej ciasto ciasteczkowe na arkusz woskowanego papieru w kształcie kłody.
    6. Zwiń tak całkowicie szczelnie i schłódź do co najmniej 40 minut.
    7. Po schłodzeniu podgrzej piekarnik do 37
    8. Pokrój ciasteczka i umieść na blasze wyłożonej silpatem, upuść porcję ciasta, pozostawiając co najmniej 2 cale od siebie ze wszystkich stron. Lubię posypywać każde ciastko odrobiną soli morskiej przed pieczeniem (możesz pominąć ten krok, ale naprawdę wydobywa maślany smak).
    9. Piec przez około 12 minut, aż krawędzie zaczną robić się złote.
    10. Wyjmij z piekarnika i ostudź na ruszcie.