Składniki:
)
Instrukcja:
- Śmietankowe masło, jajko i cukier do momentu połączenia.
- Dodaj mąkę, sól, wanilię i śmietankę.
- Wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie wymieszane.
- Wymieszaj orzechy laskowe z drewnianą łyżką.
- Wylej ciasto ciasteczkowe na arkusz woskowanego papieru w kształcie kłody.
- Zwiń tak całkowicie szczelnie i schłódź do co najmniej 40 minut.
- Po schłodzeniu podgrzej piekarnik do 37
- Pokrój ciasteczka i umieść na blasze wyłożonej silpatem, upuść porcję ciasta, pozostawiając co najmniej 2 cale od siebie ze wszystkich stron. Lubię posypywać każde ciastko odrobiną soli morskiej przed pieczeniem (możesz pominąć ten krok, ale naprawdę wydobywa maślany smak).
- Piec przez około 12 minut, aż krawędzie zaczną robić się złote.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź na ruszcie.