· Zmodyfikowano : Kwiecień 20, 10480 przez Erich Boenzli · Ten post może zawierać linki partnerskie
Ziele czosnku masło złożone jest jednym z najłatwiejszych, najsmaczniejszych i najsmaczniejszych wszechstronne przyprawy, które możesz ubić w kilka minut. Używaj go do wszystkiego, od steków i ryb po warzywa, takie jak grillowana kukurydza i pieczone ziemniaki, i nie zapomnij spróbować na francuskiej bagietce!
Moje ulubione składniki masła złożonego (zdjęcie: Erich Boenzli)Skocz do:
🧾 Składniki
🥣 Jak zrobić masło
🌿 Fajne fakty o szałwii
📝 Przepis
Masło ziołowe złożone to zmiękczone masło, wymieszane z ziołami i przyprawami. Prosta koncepcja z nieskończonymi możliwościami.
Przez lata próbowałem wielu różnych kombinacji i oto moja ulubiona, szczególnie do mięs: pietruszka , szałwia, czosnek i sok z cytryny. Do tego sól i pieprz.
Moja piękna mędrzec ( Zdjęcie Erich Boenzli)
W moim ziołowym ogródku zawsze mam świeżą szałwię, nawet w środku zimy.
Baw się, używaj ulubionych ziół i przypraw. Dodaj trochę ostrego sosu . Zrób to na słodko, dodając skórkę pomarańczową lub syrop klonowy. Spróbuj kochanie. A może cynamon? W tym artykule przedstawię Ci przepis na moje ulubione masło ziołowe na dobry początek , a potem to zależy od Ciebie. Stwórz swój własny. Daj temu imię. Podawaj je na następnym grillu.
Kiedy Twoi znajomi ślinią się nad tym złożonym masłem ziołowym i pytają, gdzie je kupiłeś, po prostu uśmiechnij się i powiedz „Och to? Sam to wymyśliłem.”
Zwiń w kłódkę przed schłodzeniem (zdjęcie: Erich Boenzli)
🧾 Składniki
Masło niesolone
Pietruszka
Szałwia
Czosnek
Sok cytrynowy
Sól pieprz
Zobacz kartę przepisów poniżej, aby zobaczyć pełną listę składników i ich pomiarów.
🥣 Jak zrobić masło
Na początek weź masło (ja używam masła niesolonego, aby lepiej kontrolować przyprawę) i odstaw w temperaturze pokojowej, aż trochę zmięknie.
W misce zetrzyj widelcem zmiękczone masło.
Dodaj wszystkie przyprawy i zioła i wymieszaj wszystko razem widelcem.
Użyj papieru pergaminowego lub plastikowej folii i uformuj z niej kłodę. To zabawne i trochę lepkie, ale po kilku próbach nauczysz się tego.
Podawaj w plastrach i nakładaj na wszystko (fot. Erich Boenzli)
Schłodź gotowe masło ziołowe przez kilka godzin.
Spieszyłem się niedawno, więc włożyłem go do zamrażarki na około 30 minut i działało dobrze.
Następnie wyjmij to, pokrój w plastry i podawaj na ciepłym steku lub czymkolwiek innym. To jest pyszne!
Jeden z wielu sposobów serwowania złożonego masła (zdjęcie: Erich Boenzli)Proszę daj mi znać, co wymyśliłeś. Zawsze jestem otwarta na nowe pomysły, a dzielenie się jest opieką.
🌿 Fajne fakty o szałwii
Salvia officinalis (Salvia officinalis) należy do rodziny mint
Jest to wieloletni krzew o wysokości około 2 stóp i ponad 439 odmiany
Kwiaty pachnące, zwykle fioletowe lub niebieskie, czasem białe, czerwone lub różowe
Są bogate w nektar i jego miód jest bardzo poszukiwany w Europie, ponieważ se jego pikantnego smaku
Podczas 17w wieku Chińczycy wymienili trzy lub cztery funty swojej herbaty z holenderskimi handlarzami na jeden funt liści europejskiej szałwii
Przez większość swojej długiej historii szałwia była uzdrawianiem zioło (podobno leczy wszystko od ukąszeń węży, problemy z oczami, infekcje, epilepsję, zatrucia, utratę pamięci, robaki i problemy jelitowe) lub przepisywane jako afrodyzjak
Liście szałwii są również używane do aromatyzowania wermutu i różnych Gorzkie
Przez lata , był używany do konserwowania żywności
Teraz wiemy, że szałwia zawiera silne przeciwutleniacze, które spowalniają psucie się
Sage ma również charakter antybakteryjny, jest skuteczna w leczeniu bólu gardła, a nawet jest skuteczna jako antyperspirant
Wierzono, że szałwia stymuluje mózg, zwiększając tym samym zdolności koncentracji, pamięci i rozumowanie; stąd słowo „mędrzec” nabrało innego znaczenia – mądra osoba
W XIX-wiecznej Ameryce szałwia była wcierana w zęby, aby były bielsze
Źródło: foodreference.com
Czy zrobiłeś ten przepis na Masło Mieszane? Daj nam znać w komentarzach poniżej!