Mielone curry z baraniny

Mielone curry z baraniny

Składniki:

  • 2 strąki kardamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry
  • 1 cal laski cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu
  • 3 łyżki oleju spożywczego
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminku w proszku
  • 1 łodyga liści curry
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 2 drobno posiekany czosnek
  • 1/2 cal imbiru drobno posiekanego
  • 250 gram mielonej baraniny lub mielonej jagnięciny
  • 1 duża cebula drobno pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól do smaku
  • 1 anyż gwiazdkowaty
  • 3 łyżki wody
  • Instrukcja:

    1. Podgrzej olej w garnku. Smaż nasiona kardamonu, laskę cynamonu, goździki, anyż gwiazdkowaty przez 1 minutę.
    2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir, liście curry i smaż do pachnące, a następnie dodaj pastę cały czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Dodaj mieloną baraninę, ziemniaki i mleko kokosowe. Gotuj przez 15 minuty lub do momentu, gdy ziemniaki będą ugotowane.
    3. Dodaj liście kolendry i sól do smaku.
    4. 250