Mieszana zielona sałatka Farro i świeże figi
Składniki:
1 ½ szklanki ugotowanego farro
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 duża garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka suszonej czosnek*
1 łyżeczka suszonej pietruszki*
3 całe figi
4 łyżki oleju lnianego*
¼ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka orzechów pekan (grubo posiekanych)
1 łyżeczka pokruszonej papryki
1 łyżka pestek dyni
2 filiżanki posiekanej mieszanki zielonej sałaty (dziecko wiosna mix)
Sól do smaku
Instrukcja:
- W misce wymieszać olej lniany, pokruszony pieprz, czosnek, bazylię, pietruszkę, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać i odstaw na kilka minut. Z grubsza posiekaj liście sałaty i pokrój świeże figi na 4 plastry.
- Wymieszaj wszystkie składniki sałatki w misce sałatkowej i dodaj powyższy dressing i dobrze wymieszaj, aby sałatka jest dobrze pokryta dressingiem.
- Podawaj i delektuj się!!