Mieszana zielona sałatka Farro i świeże figi

Mieszana zielona sałatka Farro i świeże figi

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ugotowanego farro
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 duża garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonej czosnek*
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki*
  • 3 całe figi
  • 4 łyżki oleju lnianego*
  • ¼ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka orzechów pekan (grubo posiekanych)
  • 1 łyżeczka pokruszonej papryki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 filiżanki posiekanej mieszanki zielonej sałaty (dziecko wiosna mix)
  • Sól do smaku
  • Instrukcja:

    1. W misce wymieszać olej lniany, pokruszony pieprz, czosnek, bazylię, pietruszkę, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać i odstaw na kilka minut. Z grubsza posiekaj liście sałaty i pokrój świeże figi na 4 plastry.
    2. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki w misce sałatkowej i dodaj powyższy dressing i dobrze wymieszaj, aby sałatka jest dobrze pokryta dressingiem.
    3. Podawaj i delektuj się!!