Mięta, Koper i Czosnek Naan

Mięta, Koper i Czosnek Naan

Składniki:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki mączki lnianej
  • 4 ząbki drobno zmielonego czosnku
  • 2 3/ 4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych liści mięty i kopru włoskiego
  • 4 łyżki drożdży odżywczych
  • do smaku Sól
  • 3 szklanki niebielonej mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki 110F wody
  • 4 łyżeczki drożdże szybkorosnące
  • Instrukcje:

    1. Przygotowywanie ciasto: W dużej misce dodaj szybko rosnące drożdże, brązowy cukier i letnią wodę i pozostaw na 5 minut, aż się spieni
    2. Dodaj sól, mączkę lnianą, drożdże odżywcze, mąkę, posiekaną ziół, czosnku i odrobiny mleka na raz i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto; włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości – zostawiam przy otworze grzewczym lub w lekko ciepłym piekarniku (piekarnik oczywiście wyłączony)Gdy będzie gotowy do gotowania, podzielić na 10 lub 10 kulki – większe kulki dają mniej, ale większe naan, zgodnie z oczekiwaniami
    3. Rzuć każdą kulkę, jedną na raz, do okrągłej grubości ćwierć cala; złóż raz, tworząc półkole, złóż ponownie, aby utworzyć szorstki trójkątny kształt; zroluj wałkiem do grubości około -cala i trzymaj pod przykryciem, aż będzie gotowy do gotowania
    4. 110