Migdałowe Ciasto Ricotta

Migdałowe Ciasto Ricotta

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka pokrojonych migdałów
  • 1/2 szklanka dżemu morelowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki 2%% sera ricotta
  • 1 1/2 łyżeczki rumu
  • 1/4 łyżeczki Sól
  • 1/4 szklanki +2 łyżki cukru
  • kubki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • Instrukcja:

    1. Ciasto: W dużej misce ubij jajka, cukier i olej na wysokich obrotach, aż zgęstnieją i zbledną (około 8 minut).
    2. Dodaj ricottę, sok z cytryny, skórkę, rum, wanilię i ekstrakt z migdałów .
    3. Mieszać aż się połączą.W osobnej misce przesiej razem zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    4. Ubij do masy ricotty, w 3 dodatkach .
    5. Wlej ciasto do 10″ tortownica posmarowana masłem a spód wyłożony pergaminem.
    6. Piec w nagrzanym 50 piekarniku do 45-50. Ciasto jest gotowe, gdy drewniany szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty. Polewy:Zwiększ temperaturę piekarnika do 375 F
    7. Podgrzej mleko i wymieszaj 2 łyżki cukru.Wrzuć migdały, upewniając się, że orzechy są pokryte.W osobnej misce zmiksuj razem 3/4 szklanki ricotta, jajko, 1/4 szklanki cukru, skórka i wanilia.
    8. Wysmaruj ciasto mieszanką ricotta i posyp plasterkami migdałów.Wróć do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 15 minut, aż migdały zbrązowieją.
    9. Wyjmij z piekarnika i posmaruj migdały glazurą. Przed wyjęciem poczekaj, aż ciasto ostygnie z formy do ciasta.Polewa:W kuchence mikrofalowej lub na małej patelni podgrzej dżem morelowy, aż zacznie się upłynniać, zajmuje to minutę lub dwie.Zamieszaj, aby upewnić się, że ;t spalić.St polej dżem, jeśli ma dużą ilość miąższu.
    10. Delikatnie posmaruj upieczone ciasto.
    11. 375