Składniki:
Instrukcja:
- Ciasto: W dużej misce ubij jajka, cukier i olej na wysokich obrotach, aż zgęstnieją i zbledną (około 8 minut).
- Dodaj ricottę, sok z cytryny, skórkę, rum, wanilię i ekstrakt z migdałów .
- Mieszać aż się połączą.W osobnej misce przesiej razem zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Ubij do masy ricotty, w 3 dodatkach .
- Wlej ciasto do 10″ tortownica posmarowana masłem a spód wyłożony pergaminem.
- Piec w nagrzanym 50 piekarniku do 45-50. Ciasto jest gotowe, gdy drewniany szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty. Polewy:Zwiększ temperaturę piekarnika do 375 F
- Podgrzej mleko i wymieszaj 2 łyżki cukru.Wrzuć migdały, upewniając się, że orzechy są pokryte.W osobnej misce zmiksuj razem 3/4 szklanki ricotta, jajko, 1/4 szklanki cukru, skórka i wanilia.
- Wysmaruj ciasto mieszanką ricotta i posyp plasterkami migdałów.Wróć do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez 15 minut, aż migdały zbrązowieją.
- Wyjmij z piekarnika i posmaruj migdały glazurą. Przed wyjęciem poczekaj, aż ciasto ostygnie z formy do ciasta.Polewa:W kuchence mikrofalowej lub na małej patelni podgrzej dżem morelowy, aż zacznie się upłynniać, zajmuje to minutę lub dwie.Zamieszaj, aby upewnić się, że ;t spalić.St polej dżem, jeśli ma dużą ilość miąższu.
- Delikatnie posmaruj upieczone ciasto.
375