Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopnia C i wyłóż blachę do pieczenia.
- Wymieszaj razem olej, mleko, cukier i esencję waniliową w misce.
- W innej misce wymieszaj mąkę, plasterki migdałów, pistacji, sól i dwuwęglan soda.
- Zrób zagłębienie na środku mieszanki mąki i dodaj płynną mieszankę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt mocno.
- Nabierz 1 łyżeczkę masy i zwiń w kulki.
- Ułóż je na wyłożonej blasze do pieczenia, w odpowiednich odstępach i lekko spłaszcz.
- Ustaw blachę na środku piekarnika i piecz około 8-10 minut lub do momentu, gdy szpikulec wbity w środek ciastka wyjdzie czysty .
- Niech ciasteczka ostygną na blasze przez 5 minut, a następnie przełóż je na ruszcie, aby całkowicie ostygły.
- Skropij lukrem ciasteczka. Pozostaw, aby ustawić.