Migdałowe Pistacje Gotowane Z Lukrem Szafranowym

Migdałowe Pistacje Gotowane Z Lukrem Szafranowym

Składniki:

  • 140 gram – mąka pełnoziarnista (atta)
  • 5 łyżek – olej słonecznikowy
  • 7 łyżek – niska tłuste mleko
  • 6 łyżek – cukier muscovado / cukier puder
  • 1/4 łyżeczki – esencja waniliowa
  • 1/4 szklanki – migdały blanszowane i cienko krojone
  • 1/4 szklanki – pistacja grubo sproszkowana
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • a szczypta soli
  • Lukier – 2 1/2 łyżki cukru pudru, 3 krople ciepłego mleka i 3 nitki s
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopnia C i wyłóż blachę do pieczenia.
    2. Wymieszaj razem olej, mleko, cukier i esencję waniliową w misce.
    3. W innej misce wymieszaj mąkę, plasterki migdałów, pistacji, sól i dwuwęglan soda.
    4. Zrób zagłębienie na środku mieszanki mąki i dodaj płynną mieszankę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt mocno.
    5. Nabierz 1 łyżeczkę masy i zwiń w kulki.
    6. Ułóż je na wyłożonej blasze do pieczenia, w odpowiednich odstępach i lekko spłaszcz.
    7. Ustaw blachę na środku piekarnika i piecz około 8-10 minut lub do momentu, gdy szpikulec wbity w środek ciastka wyjdzie czysty .
    8. Niech ciasteczka ostygną na blasze przez 5 minut, a następnie przełóż je na ruszcie, aby całkowicie ostygły.
    9. Skropij lukrem ciasteczka. Pozostaw, aby ustawić.