Migdałowy batonik

Migdałowy batonik

Składniki:

  • 50g Płatki migdałowe
  • Żel/dżem morelowy, w razie potrzeby
  • 25g Brązowy cukier
  • 80g Zimne masło, pokrojone w kostkę
  • Baza ciasteczek
  • 1 łyżka świeżego mleka
  • 20g Płatki owsiane Pokruszone płatki kukurydziane
  • )

  • 100g Mąka zwykła
  • 80g Mąka pełnoziarnista
  • Instrukcja:

    1. Ucierać masło z cukrem na jasną i puszystą masę. miskę połączyć mąkę razową i zwykłą mąkę, następnie wymieszać mieszankę masła gumową szpatułką i delikatnie zagnieść do miękkiego ciasta. Wyłożyć ciasto na powierzchnię z mąki lub wyłożyć arkuszem plastikowym poniżej i innym arkuszem plastikowym na górze . Następnie rzuć do kwadratu. Schładzaj przez co najmniej 1 godzinę.
    2. Przełóż ciasto na nietłusty papier i przykryj folią na wierzchu, a następnie rozwałkuj na ciasto o grubości około 3mm.Nakłuj ciasto widelcem i upiecz przez około -18 minut do zrumienienia w nagrzanym piekarniku 180C i pozostaw ciastko do ostygnięcia.
    3. Na wierzch biszkoptu posmaruj dżemem morelowym, odstaw na bok.
    4. Wymieszaj składniki toppingu i równomiernie rozprowadź na herbatnik szpachelką.
    5. Piecz przez minuty na złoty kolor.
    6. Usuń ugotowany biszkopt z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie pokroić w batoniki.
    7. 180