Mini Babeczki Czekoladowe i Bananowe Lniane

Mini Babeczki Czekoladowe i Bananowe Lniane

Składniki:

  • 1-2 łyżki agawy (zależy od tego, jak słodko chcesz)
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 uncje puree dojrzałego banana (około pół banana)
  • 1 uncja mąki z brązowego ryżu
  • 2 łyżki mini kawałków czekolady (I jak marka Enjoy Life, ponieważ jest bezglutenowa i wegańska)
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 2 uncja mleka kokosowego (z kartonu)
  • łyżka nasion lnu lub mąka lniana
  • 0,4 uncji mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,6 uncji mąki z maranta lub tapioki
  • 1/2 łyżki cukru turbinado
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 1/8 łyżeczki gumy ksantanowej
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 325 i posmaruj mini foremkę do muffinek.
    2. Połącz mąkę, gumę ksantanową, sodę oczyszczoną i sól w misce.
    3. Ubij je razem, aż dokładnie się wymieszają, a następnie wymieszaj len i wiórki czekoladowe. W osobnej misce wymieszaj pozostałe mokre składniki na gładką masę.
    4. Dodaj suche składniki na mokro i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Napełnij foremki do muffinek w około 2/3 (powinno być w stanie napełnić około ). Jeśli używasz, posyp każdą babeczkę odrobiną cukru cynamonowego. Postukaj w patelnię o blat, aby uwolniły pęcherzyki powietrza, a następnie włóż ją do piekarnika.
    5. Piecz babeczki przez około 15-17 minut, aż wierzchołki napuszą się i odskoczą po dotknięciu. Schłodź na patelni przez kilka minut, a następnie odwróć patelnię na stojaku chłodzącym i całkowicie ostudź na stojaku (albo możesz zawsze cieszyć się nimi na ciepło!). Robi 15 mini babeczki.