Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 325 i posmaruj mini foremkę do muffinek.
- Połącz mąkę, gumę ksantanową, sodę oczyszczoną i sól w misce.
- Ubij je razem, aż dokładnie się wymieszają, a następnie wymieszaj len i wiórki czekoladowe. W osobnej misce wymieszaj pozostałe mokre składniki na gładką masę.
- Dodaj suche składniki na mokro i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Napełnij foremki do muffinek w około 2/3 (powinno być w stanie napełnić około ). Jeśli używasz, posyp każdą babeczkę odrobiną cukru cynamonowego. Postukaj w patelnię o blat, aby uwolniły pęcherzyki powietrza, a następnie włóż ją do piekarnika.
- Piecz babeczki przez około 15-17 minut, aż wierzchołki napuszą się i odskoczą po dotknięciu. Schłodź na patelni przez kilka minut, a następnie odwróć patelnię na stojaku chłodzącym i całkowicie ostudź na stojaku (albo możesz zawsze cieszyć się nimi na ciepło!). Robi 15 mini babeczki.