Mini frittaty z quinoa

Mini frittaty z quinoa

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (około ¾ szklanki surowej)*
  • 2 jajka
  • 2 białka jaj
  • 1 szklanka cukinii , rozdrobnione
  • 1 szklanka sera szwajcarskiego, grubo startego
  • ½ szklanki szynki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • Instrukcje:

    1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki.
    2. Smaruj formę do muffinek i łyżkę masy do masy wierzch każdej filiżanki.
    3. Piecz w piekarniku w 200C / 390F przez 30 minut, lub do momentu, gdy brzegi frittaty będą złocisto zarumienione (nie podpiekać lub nie wyjdą z patelni ).
    4. Przed podaniem odstawiaj do ostygnięcia na co najmniej 5 minut w formie.
    5. Jedz na ciepło lub na zimno.
    6. Gotuj komosę ryżową w 200 ml wody przez 20 minuty (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Po ugotowaniu pozostaw do namoczenia pozostałą wodę przez dodatkowe 5 minut.
    7. 390