Mini klopsiki z szybkowaru z farfalle

Mini klopsiki z szybkowaru z farfalle

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ bulwy kopru włoskiego, okrojona i posiekana
  • 1 średnia czerwona papryka, wydrążona, wydrążona i posiekana
  • 400 g posiekanych pomidorów, z puszki
  • ½ szklanki bulionu wołowego z 1 kostki
  • ⅓ szklanki białego wina
  • ½ łyżki suszone oregano
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 150g suchego makaronu farfalle
  • tarty parmezan do posypania
  • Instrukcja:

    1. Wymieszaj wołowinę z suszonymi ziołami w średniej misce, aż zioła zostaną równomiernie rozprowadzone. Uformuj mieszaninę w dwadzieścia 1-calowych klopsików. Odstawić.W szybkowarze podsmażyć cebulę, czosnek, koper włoski i czerwoną paprykę w oliwie z oliwek, często mieszając, przez około 5 minut.
    2. Dodaj posiekane pomidory, bulion, wino i przyprawy. Gotuj przez 1 minutę. Wymieszaj makaron i klopsiki. Zanurz makaron i klopsiki w sosie.Zamknij pokrywę szybkowaru i doprowadź do wysokiego ciśnienia. Po osiągnięciu tego ciśnienia zmniejsz ciepło tak bardzo, jak to możliwe, utrzymując to ciśnienie. Gotuj przez 5-8 minut. Wyłącz ciepło, zwolnij ciśnienie naturalną metodą uwalniania. Po wyparowaniu odblokuj i otwórz pokrywkę. Delikatnie wymieszaj przed podaniem i posyp każdą porcję startym parmezanem.