Mini-pizza z karczochami, kalamatą i suszonymi pomidorami z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
Wysokiej jakości chrupiący chleb na zakwasie, pokrojony w plastry o grubości 1/2 cala
Świeży czosnek, mielony lub prasowany (ok. 2 ząbki na kromkę chleba)
Oliwki Kalamata, drylowane i posiekane (ok. 4-5 oliwek na kromkę chleba)
Marynowane serca karczochów, odsączone(ok. 2-3 serca karczochów na kromkę br
łyżeczka Oliwa z oliwek (zwykła lub extra virgin), około 2 na kromkę chleba
łyżeczka suszonego liścia rozmarynu, około ½ do 1 na kromkę
Sól morska (lekka posypka na kromkę chleba)
łyżka marynowanych suszonych pomidorów, pokrojonych i odsączonych julienne(1-2 na kromkę chleba)
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 375 F. Na każdą kromkę chleba rozsmarować równomiernie nożem czosnek.Na wierzchu czosnku ułożyć oliwki, karczochy i suszone pomidory.
- Równomiernie posypać suszony rozmaryn.
- Skropi oliwą i lekko posyp solą morską.
- Piecz na natłuszczony arkusz ciasteczek przez około 10-10 minut lub do momentu, gdy chleb i dodatki lekko się zrumienią. Uważaj, aby nie rozgotować, bo rozmaryn stanie się gorzki.
- Podawaj natychmiast.