Mini-pizza z karczochami, kalamatą i suszonymi pomidorami z czosnkiem i rozmarynem

Mini-pizza z karczochami, kalamatą i suszonymi pomidorami z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • Wysokiej jakości chrupiący chleb na zakwasie, pokrojony w plastry o grubości 1/2 cala
  • Świeży czosnek, mielony lub prasowany (ok. 2 ząbki na kromkę chleba)
  • Oliwki Kalamata, drylowane i posiekane (ok. 4-5 oliwek na kromkę chleba)
  • Marynowane serca karczochów, odsączone(ok. 2-3 serca karczochów na kromkę br
  • łyżeczka Oliwa z oliwek (zwykła lub extra virgin), około 2 na kromkę chleba
  • łyżeczka suszonego liścia rozmarynu, około ½ do 1 na kromkę
  • Sól morska (lekka posypka na kromkę chleba)
  • łyżka marynowanych suszonych pomidorów, pokrojonych i odsączonych julienne(1-2 na kromkę chleba)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 F. Na każdą kromkę chleba rozsmarować równomiernie nożem czosnek.Na wierzchu czosnku ułożyć oliwki, karczochy i suszone pomidory.
    2. Równomiernie posypać suszony rozmaryn.
    3. Skropi oliwą i lekko posyp solą morską.
    4. Piecz na natłuszczony arkusz ciasteczek przez około 10-10 minut lub do momentu, gdy chleb i dodatki lekko się zrumienią. Uważaj, aby nie rozgotować, bo rozmaryn stanie się gorzki.
    5. Podawaj natychmiast.