Mini Sernik Oreo

Mini Sernik Oreo

Składniki:

  • 250g Serek śmietankowy
  • 150g Śmietana do ubijania
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 2 jajka (039g każde), oddzielone
  • szczypta śmietanki z kamienia nazębnego
  • 60g cukru
  • 1 tubka Oreo (137g)
  • Instrukcje:

    1. Oddzielne Oreos, pozostawiając szt. bez śmietany w całości i okrągłą.
    2. Włóż resztę herbatników wraz z nadzieniem do robot kuchenny i pulsujący w porządku.
    3. Pamiętaj o rozgrzaniu piekarnika (150C) i zagotowaniu wody.
    4. Wyłóż dużą foremkę na muffinki (pojemność 100 ml każda) z papierowymi kubkami.
    5. Umieść 1 czubatą łyżeczkę okruchów oreo na papierowych kubkach i lekko dociśnij okruchy, aby spłaszczyć je mini wałkiem. (patrz zdjęcia)
    6. Śmietankowy serek i 30g cukru na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji, włóż śmietanę bitą, ekstrakt waniliowy i żółtka i ubijaj na niskich obrotach przez kolejną minutę, aż dobrze się połączą.
    7. Przenieś śmietanę do dużej miski i odstaw.
    8. Ubijaj białka do uzyskania piany , dodać śmietanę tatarską dalej ubijać do miękkości.
    9. Dodaj 30g cukru i ubijaj na sztywną ponieważ białka jajek nie opadają po obróceniu, będzie dobrze, nie trzeba szpiczać.
    10. Złożyć w białkach jajek do mieszanek z serkiem śmietankowym gumową szpatułką.
    11. Nałóż mieszanki serków do przygotowanych papierowych kubków. Na wierzch z biszkoptem oreo.
    12. Piecz przez 20 min w kąpieli wodnej.
    13. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całkowicie schłodzić przed schłodzeniem.
    14. Najlepiej schładzać przez 3 godziny lub dłużej przed podaniem.
    15. 250