Miodowa Panna Cotta z Jagodami i Krakersami Graham

Miodowa Panna Cotta z Jagodami i Krakersami Graham

Składniki:

  • 6 listków bazylii
  • Czarny pieprz do smaku
  • 1 litra jagód (umyj i odcedź)
  • 2 łyżeczki proszku żelatyna
  • 6 krakersów graham (rozkruszonych)
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Instrukcja:

    1. Dodaj żelatynę do zimnej wody w małej miseczce. Odstaw na bok. W średnim rondlu podgrzej śmietankę i mleko, aż się zagotuje. Nie gotować.Gdy na ściankach patelni pojawią się bąbelki, dodać sól i miód i wymieszać do rozpuszczenia.
    2. Zdjąć kremową mieszankę z ognia i dodać żelatynę aż się rozpuści.
    3. Przelej masę do galaretek lub foremek na muffinki i przykryj folią foliową