Młody szpinak z fettuccini, morelami i orzechami włoskimi

Młody szpinak z fettuccini, morelami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 łyżka konfitury z moreli
  • 2 pęczki młodego szpinaku – odciąć twarde łodyżki
  • 1 kwarta pieczarek
  • 1/2 łyżeczki mielonej pasty chili
  • 1/2 szklanki suszonych moreli w plastrach
  • 1 pudełko Fettuccini
  • 5 ząbków czosnku – pokruszony i posiekany
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek + ¼ oliwy z oliwek
  • Romano ser do dekoracji
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich – posiekane
  • 4 szklanki wody
  • Instrukcje:

    1. Na dużej rozgrzanej patelni połącz oliwę z oliwek i czosnek i podsmaż czosnek na małym ogniu, aż zrobi się trochę złocisty na brzegach.
    2. Dodaj pieczarki do czosnku i oliwy i podsmaż na małym ogniu, aż się zarumienią.
    3. Do pieczarek dodaj szpinak, czosnek i oliwę i podsmaż szpinak. Nie rób! Rozgotuj szpinak.
    4. Do szpinaku dodaj morele i orzechy, wymieszaj i zdejmij z ognia.Przygotuj Fettuccini zgodnie z instrukcją i dodaj do szpinaku.Przygotuj sos do skropienia gotowe danie i wrzucić.