Mój „sekretny” sos boloński

Mój „sekretny” sos boloński

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 funt mielonej cielęciny
  • 1 funt mielonej wołowiny
  • 1 funt mielonej wieprzowiny
  • 1 funt słodkiej włoskiej kiełbasy bez osłonki
  • 2 średnie cebule Vidalia lub inna słodka cebula pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka drobno pokrojonej marchewki
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 4 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 szklanka czerwonego wina (ja użyłam DaVinci Chianti)
  • 2 28 puszki uncji pieczonych pomidorów kruszonych (Możesz użyć zwykłych, ale spróbuj użyć pieczonych na ogniu, jeśli to możliwe)
  • 2 28 uncjowe puszki puree z pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. W dużym, ciężkim holenderskim piekarniku lub rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
    2. Dodaj mieloną cielęcinę, uważając, aby nie zacisnąć garnka . Gotuj na średnim ogniu, aż się zrumienią i wyjmij łyżką cedzakową do dużej miski.
    3. Odsącz wszystkie oprócz 2 łyżek tłuszczu, dodaj wołowinę do garnka i gotuj, aż się zrumieni.
    4. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż do miski z cielęciną.
    5. Odsącz wszystkie oprócz 2 łyżek tłuszczu i powtórz z wieprzowiną.
    6. Odsączyć cały tłuszcz i przyrumienić kiełbasę.
    7. Kiełbasę wyjąć łyżką i dodać do masy mięsnej. Nie odsączaj tłuszczu.
    8. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę do garnka i smaż, aż cebula będzie przezroczysta i zmiękczona, mieszając od czasu do czasu.
    9. Dodaj czosnek i oregano , gotuj dalej przez około 1-2 minuty.
    10. Wlej wino do garnka i zeskrob pozostałe brązowe kawałki na dnie, zamieszaj i gotuj wino przez około 2-3 minuty.
    11. Dodaj mieszankę mięsną do cebuli i mieszaj do połączenia.
    12. Dodaj wszystkie cztery puszki pomidorów i dokładnie wymieszaj. Dodać pietruszkę, bazylię, cukier, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posmakuj sosu do przypraw. Ponieważ jest to duży przepis, może być konieczne dostosowanie cukru, soli i pieprzu do własnych upodobań.