Mughlai Malai Kofta Curry
Składniki:
1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
2 Tajskie zielone papryczki chilli, drobno posiekane
1 łyżeczka kolendry w proszku
1 /4 szklanki mąki kukurydzianej/skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka, Pasta Czosnkowa
1 Łyżka, Pasta Imbirowa
1/4 szklanki Złotych Rodzynek + Siekane Orzechy Nerkowca
2 Zielone Papryczki Chilli, drobno posiekane
1/2 szklanki świeżej śmietanki / Half & Half
1 łyżeczka .Cmin w proszku
2% Mleko, w zależności od potrzeb
3 średnie Cebula,
1/4 szklanki Paneer, tarty (twarożek)
1/2 szklanki Paneer (twarożek), tarty
1/2 szklanki marchwi i groszku, częściowo ugotowane i wyciśnięte, aby usunąć nadmiar
5 średnich Ziemniaki gotowane-obrane-tarte
Sól do smaku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/4 łyżeczki Kurkuma w proszku
1 łyżeczka Shah Jeera (nasiona kminku)
Instrukcje:
Ziemniaki ugotować, ostudzić , obierz i zetrzyj na tarce. Paneer zetrzyj na tarce. Wszystkie zielone papryczki chilli umyj, usuń pestki i drobno posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce, dodaj groszek i trochę wody, gotuj w kuchence mikrofalowej przez 10 min. Po zakończeniu usuń nadmiar, przepuszczając go i wyciskając przez muślinową szmatkę. Obierz cebulę, pokrój na połówki i gotuj z filiżanką wody przez dziesięć minut.
Odcedź nadmiar wody, ostudź cebulę i zmiel je na gładką pastę. Odstawić. W misce wymieszać puree ziemniaczane, paneer, trochę posiekanej zielonej papryczki chilli, gotowaną marchewkę-groszek, mąkę kukurydzianą i sól.
Dobrze wymieszać. Podzielić na 10-10 równej wielkości kulki. Włóż do nich rodzynki i orzechy nerkowca. Smażymy na głębokim oleju na lekko złoty kolor.
Odcedzić i odstawić. Podsmaż jedną koftę i sprawdź, czy się nie klei, jeśli się rozpadnie, dodaj trochę mąki kukurydzianej. Smażyć w głębokim tłuszczu w gorącym oleju. LUB PIECZYĆ w nagrzanym piekarniku 375 F, układając i spryskując olejem te kofty, umieszczając je na blasze owiniętej folią aluminiową na 10 min. Uważnie obserwuj, za pomocą szczypiec obróć je, gdy będą lekko brązowe z jednej strony. Z drugiej strony rozgrzej olej w kadai, dodaj shahjeera, pastę z gotowanej cebuli i smaż przez pięć minut.
Dodaj imbir i czosnek, kilka posiekanych zielonych papryczek chilli, kolendrę w proszku, kminek w proszku, kurkumę w proszku i sól. gotuj przez minutę.
Dodaj przecier pomidorowy i czerwone chili w proszku i gotuj na średnim ogniu, aż olej oddzieli się od sosu.
Dodaj pół na pół wraz z odrobiną wody i przynieś doprowadzić do wrzenia i gotować przez dziesięć minut na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj świeżą śmietanę i proszek garam masala. Delikatnie umieść wszystkie te kofty w sosie, gdy będą gotowe. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty i delektuj się tym bogatym, kremowym sosem z Nan/Roti (Indian Flat Bread).