Musaka Wegetariańska Z Portabella

Musaka Wegetariańska Z Portabella

Składniki:

  • 3 świeże pomidory, pokrojone w kostkę lub możesz użyć 1 (15 uncji) puszki pokrojonych w kostkę pomidorów, odsączonych
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 1/2 łyżki zamiennika jajka odpowiadającego 3 jajkom – ja używam zamiennika Ener-G = łyżeczki Ener
  • 2 łyżki EVOO
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 8s oz. opakowania pieczarek portabella pokrojonych w kostkę
  • 5 średnich ziemniaków brunatnych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka niesmakowanego mleka sojowego
  • Instrukcja:

    1. Ugotuj i obierz pokrojone w kostkę ziemniaki Plastry 1/4 cala. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć pieczarki, marchew, czosnek, cebulę, pomidory, przykryj EVOO i wymieszaj. Ustawić patelnię na średnim ogniu przez 5 minut. W międzyczasie w głębokim naczyniu do pieczenia ułożyć talarki jeden obok drugiego i przykryć spód. Nałóż nadzienie grzybowe i równomiernie wyrzuć je na ziemniaki. Przykryj kolejną warstwą plastrów ziemniaków. W średniej misce wymieszaj mleko sojowe i zamiennik jajka.
    2. Zalej ziemniaki.
    3. Ułóż ciasto naczynie w piekarniku przez 10 minut do godziny. Pozostawić do ostygnięcia przez około 10 do 10 minut przed podaniem.