Najlepszy kurczak z parmezanem

Najlepszy kurczak z parmezanem

Składniki:

  • 2 szklanki bułki tartej po włosku
  • 8 (po 3 uncje) kotlety z kurczaka
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 szklanki sera mozzarella (w zależności od tego ile sera lubimy)
  • 1/2 szklanki parmezanu (świeży tarty, nie z zielonej puszki)
  • olej roślinny do smażenia (można je też upiec, ale lepiej smażone!)
  • Instrukcje:

    1. W zależności od tego, jak myślisz, jakie są twoje piersi z kurczaka, umieść je w plastikowej folii i funt, aż będzie cienki. Jeśli nie masz tłuczka do mięsa, użyj ciężkiego garnka z patelnią. Możesz je również filetować nożem. Zdobądź 3 talerze do ciasta lub pojemniki. Do jednego włożyć mąkę, do jednego roztrzepane jajka, do jednego bułkę tartą. Pierś z kurczaka panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu. Smażyć na złoty kolor.
    2. Rozsmaruj trochę marinara na dnie 13×9 naczynia do pieczenia.Ułóż warstwę kurczaka.
    3. Dodaj więcej marynaty. Użyj większości pierwszej kwarty.
    4. Ułóż warstwę serów. Powtórz warstwy.
    5. Ostatnią warstwę sera posyp natką pietruszki.
    6. Piec w nagrzanym 350 piekarniku pod przykryciem przez 35 minuty. odkryć i piec, aż wierzch się zarumieni!