Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 400F. Nasmaruj boki i spód 8 lub 9″ formy do pieczenia sprayem do gotowania.
- Połącz ser ricotta, maślankę, cukier, roztopione masło i wanilię w robocie kuchennym i miksuj, aż będzie gładka, około 10 sekund.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną i pulsuj krótkimi porcjami, aż ciasto się zlepi ( Ciasto będzie miękkie i wilgotne.Wyrzuć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniataj je 4 lub 5 razy rękami posypanymi mąką, aż będzie gładkie (tak naprawdę zajmuje to tylko 4-5 razy). ciasto w prostokąt 12×12 cala. Odkryłem, że x12 jest dokładnie taki sam jak moja elastyczna plastikowa deska do krojenia, dzięki czemu'jest to szybkie i łatwy sposób na określenie rozmiaru.
- Posmaruj ciasto roztopionym masłem, pozostawiając 1/2-calowy brzeg bez masła na brzegach. W średniej misce połącz brązowy cukier i przyprawy.
- Posyp mieszanką posmarowaną masłem kawałek ciasta i delikatnie dociśnij do powierzchni. Zaczynając od dłuższej krawędzi, zwiń ciasto w stylu galaretki. Ściśnij szew, aby uszczelnić, a końce pozostaw otwarte. Ostrym nożem pokrój rolkę na równe kawałki. Ułóż kawałki, pokrojoną stroną do góry, na przygotowanej patelni; powinny wypełnić patelnię i lekko się dotykać, ale nie martw się, jeśli są małe szczeliny.
- Piecz na złoty kolor i jędrność w dotyku, 20 do 28 minut. Ustaw patelnię na ruszcie, aby ostygła przez 5 minut. Rozprowadź łopatką wokół wewnętrznej krawędzi patelni, aby poluzować bułeczki i przenieś je na talerz do serwowania. W małej misce wymieszaj zmiękczony ser mascarpone, cukier puder i wanilię, aby uzyskać gładką glazurę.
- Dodaj mleko w razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Rozsmaruj lub skrop na ciepłe bułeczki.
- Odstaw minut (lub tak długo, jak możesz stać) i podawać.
400