Składniki:
Instrukcja:
- Połącz w blenderze kefir (lub inny), olej i ziarno. Miksuj przez około 3 minuty na wysokim poziomie lub tylko 30 sekundy, jeśli używasz mąki. Przykryj blender i odstaw ciasto na noc w temperaturze pokojowej, aby rozłożyć fityniany. Po namoczeniu dodaj jajko, sól, miód i cynamon (jeśli robisz na słodko). Miksuj, aż dobrze się wymiesza.
- Natrzyj żeliwną patelnię olejem i rozgrzej ją, ale nie przydymioną. Przygotuj serwetkę do nacierania większej ilości naleśników.
- Wlej około 1/4 szklanki ciasta na gorącą patelnię i szybko przechyl patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto do krawędzi.
- Mieszać ciasto za każdym razem przed zrobieniem każdego nowego naleśnika. Gotuj, aż krawędzie się zrumienią i poluzuj wzdłuż krawędzi za pomocą cienkiego noża stołowego lub szpatułki. Odwróć naleśnik i gotuj przez około 30 sekund. Odwróć się na talerz i utrzymuj go w cieple, przykrywając go lekkim ręcznikiem. Natrzyj więcej oleju na patelnię i kontynuuj, aż ciasto się zużyje.
- Nałóż kremowy ser miodowy, wybrane owoce i syrop. Do syropu jeżynowego… Jagody ugotowałam z niewielką ilością wody do uzyskania papki, dodałam sproszkowany maranta i zagotowałam delikatnie, aż zgęstnieje. Następnie dodałam miód i wlałam miksturę do blendera. Zawirować do gładkości i wlać do słoika do podania. Proste, cierpkie i słodkie!
30