naleśniki Suzette

naleśniki Suzette

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 3 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 1/2 łyżki skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki niesolonego masła
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanka cukru białego
  • Instrukcja:

    1. Połącz wszystkie płynne składniki w blenderze.
    2. Dodaj suche składniki i 1/4 szklanki roztopionego masła; mieszaj na wysokim poziomie.
    3. Odstaw ciasto na 30 minuty.
    4. Podgrzej nieprzywierający 10 cal patelni na średnim ogniu.
    5. Posmaruj spód i boki patelni odrobiną roztopionego masła.Nalej 1/2 szklanki ciasta na patelnię i zamieszaj, aby równomiernie pokryć spód. Gotuj do lekkiego zrumienienia, około 1-2 minut. Za pomocą łopatki lub palców odwróć naleśniki i smaż z drugiej strony, aż lekko się zrumienią, około 30 sekund do 1 minuty.
    6. Przenieś naleśniki na talerz.
    7. Nakładać na siebie naleśniki z papierem pergaminowym. W razie potrzeby dodać więcej masła na patelnię. Powtórz z resztą ciasta. NA SOS: Rozpuść 1/4 szklanki masła na patelni na małym ogniu.
    8. Dodaj cukier i pozwól się roztopić. Bądź cierpliwy. Upewnij się, że ciepło jest jak najmniejsze.
    9. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
    10. Dodaj skórkę z cytryny.
    11. Dodaj naleśniki po 3-4 na raz i gotuj w sosie przez 1 minutę.
    12. Zdejmij z patelni. Ułożyć na talerzu, polać naleśnikami sosem i podawać na ciepło. Zrobić 8 naleśników. Wielkość porcji to 2 naleśniki.