Składniki:
Instrukcja:
- Połącz wszystkie płynne składniki w blenderze.
- Dodaj suche składniki i 1/4 szklanki roztopionego masła; mieszaj na wysokim poziomie.
- Odstaw ciasto na 30 minuty.
- Podgrzej nieprzywierający 10 cal patelni na średnim ogniu.
- Posmaruj spód i boki patelni odrobiną roztopionego masła.Nalej 1/2 szklanki ciasta na patelnię i zamieszaj, aby równomiernie pokryć spód. Gotuj do lekkiego zrumienienia, około 1-2 minut. Za pomocą łopatki lub palców odwróć naleśniki i smaż z drugiej strony, aż lekko się zrumienią, około 30 sekund do 1 minuty.
- Przenieś naleśniki na talerz.
- Nakładać na siebie naleśniki z papierem pergaminowym. W razie potrzeby dodać więcej masła na patelnię. Powtórz z resztą ciasta. NA SOS: Rozpuść 1/4 szklanki masła na patelni na małym ogniu.
- Dodaj cukier i pozwól się roztopić. Bądź cierpliwy. Upewnij się, że ciepło jest jak najmniejsze.
- Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Dodaj skórkę z cytryny.
- Dodaj naleśniki po 3-4 na raz i gotuj w sosie przez 1 minutę.
- Zdejmij z patelni. Ułożyć na talerzu, polać naleśnikami sosem i podawać na ciepło. Zrobić 8 naleśników. Wielkość porcji to 2 naleśniki.