Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 300 stopni.
- Postaw duży garnek z grubym dnem na kuchence (jak garnek Le Creuset).
- Na średnim ogniu ugotuj 4 paski bekonu w dużym garnku z grubym dnem, aż będą chrupiące.
- Wyjmij z podgrzać i odsączyć na ręcznikach papierowych. Później pokruszysz bekon w gotowy sos. Zachowaj tłuszcz bekonowy w garnku.
- Osusz wilgoć na swoich krótkich żeberkach wołowych za pomocą ręcznika papierowego. Suche mięso lepiej się zarumieni i skarmelizuje zamiast pary. To zrumienienie nada gotowemu naczyniu dużo smaku.
- Pokrój żeberka na 3-4 calowe odcinki. Odetnij trochę nadmiaru tłuszczu zewnętrznego, pozostawiając trochę dla smaku. Przypraw żeberka solą morską i czarnym pieprzem.
- Powyżej średniej zawartości dodaj 3T oliwy z oliwek do tłuszczu z bekonu i przyrumień wszystkie boki żeberek, aż będą dobrze przypieczone. Daj krótkiemu żeberkowi miejsce między sobą, aby nie parowały i nie przyrumieniały prawidłowo. Będziesz musiał to zrobić w 2-3 partiach, aby dobrze przyrumienić wszystkie krótkie żeberka. Na tym etapie nie będziesz gotować przez cały czas, tylko przyrumieniać. Żeberka będą surowe w środku.
- Umieść pierwszą partię po zrumienieniu w misce, aby złapać wszelkie skapujące ścieki.
- Gdy wszystkie żeberka są dobrze zrumienione , wyjmij je z garnka i odłóż do dużej miski, aby zebrać wszelkie ścieki, kiedy siedzą. Następnie usuń z garnka zużyty tłuszcz bekonowy i oliwę z oliwek, pozostawiając wszelkie ugotowane kawałki przyklejone do dna garnka. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj 3 łyżki świeżej oliwy z oliwek i podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki, aż się zrumienią i będą chrupiące. 7-10 minut.
- Następnie na średnim ogniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę i smaż do miękkości, 5-7 minut.
- Dodaj zmielony czosnek i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
- Zdeglasz garnek, dodając 2 filiżanki Cabernet Sauvignon. Jak tylko dodasz WINO, zwiększ ogień i szybko wymieszaj, zdrapując dno garnka, uwalniając ugotowane brązowe kawałki przyklejone do dna. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj 2 szklanki bulionu wołowego i pastę pomidorową, bazę wołową, tymianek, liście laurowe, sól morską i czarny pieprz. Gotuj, ciągle mieszając przez 3 minuty.
- Do wrzącego garnka dodaj żeberka wołowe i sok, który zebrał się w misce.
- Włóż je dokładnie ze sobą i gotować przez 2 minuty.
- Następnie przykryj garnek pokrywką i umieść na środku piekarnika i gotuj przez 3 godziny w 300 stopniach spokojny. Nie podglądaj i nie uwalniaj wilgotnego ciepła, które spowoduje opadnięcie tych krótkich żeber z kości.
- Po 3 godzinach wyjmij z piekarnika i weź zdjąć pokrywkę. Przygotuj się do twarzy na parze!
- Przenieś Krótkie Żeberka Z Gotowanej Wołowiny do dużej miski. Bądź delikatny, będzie spadał z kości. Pozostaw sos na 3 minuty, aby tłuszcz podniósł się do góry. Zbierz tłuszcz za pomocą dużej łyżki i wyrzuć go.
- Usuń tyle, ile możesz.
- Usuń liście laurowe i łodygi z tymianku, jeśli używałeś świeżego Tymianek.
- Pamiętaj, garnek jest GORĄCY, właśnie wyszedł z piekarnika!!! Użyj uchwytów do garnków i umieść garnek z odtłuszczonym sosem na średnim ogniu i zagotuj, często mieszając, zmniejsz o jedną trzecią. Spowoduje to skoncentrowanie sosu w bogaty, niesamowity sos. Skosztuj sosu i dodaj sól morską i lub czarny pieprz jest potrzebny w tym momencie. Pokrusz bekon i dodaj do sosu dobrze mieszając.
- Dodaj krótsze żeberka wołowe z powrotem do garnka ze zredukowanym sosem i zdejmij z ognia. Dobrze posmaruj krótkie żeberka w sosie.
- Podawaj natychmiast z puree ziemniaczanym Yukon Gold lub polentą.
300