Niesamowite krótkie żeberka wołowe duszone

Niesamowite krótkie żeberka wołowe duszone

Składniki:

  • 4 paski bekonu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 funtów żeberka wołowe
  • 1 łyżeczka soli morskiej, drobnej ziarno
  • 1 łyżeczka świeżego mielonego pieprzu
  • 1 funt białych pieczarek, pokrojonych
  • 2 średnie żółte cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 Średnia marchewka, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki Dużego czosnku, posiekane
  • 2 szklanki wina Cabernet Sauvignon
  • 2 szklanki wywaru wołowego
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki bazy wołowej
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub 6 świeżych gałązek
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka świeżego mielonego czarnego pieprzu
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 300 stopni.
    2. Postaw duży garnek z grubym dnem na kuchence (jak garnek Le Creuset).
    3. Na średnim ogniu ugotuj 4 paski bekonu w dużym garnku z grubym dnem, aż będą chrupiące.
    4. Wyjmij z podgrzać i odsączyć na ręcznikach papierowych. Później pokruszysz bekon w gotowy sos. Zachowaj tłuszcz bekonowy w garnku.
    5. Osusz wilgoć na swoich krótkich żeberkach wołowych za pomocą ręcznika papierowego. Suche mięso lepiej się zarumieni i skarmelizuje zamiast pary. To zrumienienie nada gotowemu naczyniu dużo smaku.
    6. Pokrój żeberka na 3-4 calowe odcinki. Odetnij trochę nadmiaru tłuszczu zewnętrznego, pozostawiając trochę dla smaku. Przypraw żeberka solą morską i czarnym pieprzem.
    7. Powyżej średniej zawartości dodaj 3T oliwy z oliwek do tłuszczu z bekonu i przyrumień wszystkie boki żeberek, aż będą dobrze przypieczone. Daj krótkiemu żeberkowi miejsce między sobą, aby nie parowały i nie przyrumieniały prawidłowo. Będziesz musiał to zrobić w 2-3 partiach, aby dobrze przyrumienić wszystkie krótkie żeberka. Na tym etapie nie będziesz gotować przez cały czas, tylko przyrumieniać. Żeberka będą surowe w środku.
    8. Umieść pierwszą partię po zrumienieniu w misce, aby złapać wszelkie skapujące ścieki.
    9. Gdy wszystkie żeberka są dobrze zrumienione , wyjmij je z garnka i odłóż do dużej miski, aby zebrać wszelkie ścieki, kiedy siedzą. Następnie usuń z garnka zużyty tłuszcz bekonowy i oliwę z oliwek, pozostawiając wszelkie ugotowane kawałki przyklejone do dna garnka. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj 3 łyżki świeżej oliwy z oliwek i podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki, aż się zrumienią i będą chrupiące. 7-10 minut.
    10. Następnie na średnim ogniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę i smaż do miękkości, 5-7 minut.
    11. Dodaj zmielony czosnek i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
    12. Zdeglasz garnek, dodając 2 filiżanki Cabernet Sauvignon. Jak tylko dodasz WINO, zwiększ ogień i szybko wymieszaj, zdrapując dno garnka, uwalniając ugotowane brązowe kawałki przyklejone do dna. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj 2 szklanki bulionu wołowego i pastę pomidorową, bazę wołową, tymianek, liście laurowe, sól morską i czarny pieprz. Gotuj, ciągle mieszając przez 3 minuty.
    13. Do wrzącego garnka dodaj żeberka wołowe i sok, który zebrał się w misce.
    14. Włóż je dokładnie ze sobą i gotować przez 2 minuty.
    15. Następnie przykryj garnek pokrywką i umieść na środku piekarnika i gotuj przez 3 godziny w 300 stopniach spokojny. Nie podglądaj i nie uwalniaj wilgotnego ciepła, które spowoduje opadnięcie tych krótkich żeber z kości.
    16. Po 3 godzinach wyjmij z piekarnika i weź zdjąć pokrywkę. Przygotuj się do twarzy na parze!
    17. Przenieś Krótkie Żeberka Z Gotowanej Wołowiny do dużej miski. Bądź delikatny, będzie spadał z kości. Pozostaw sos na 3 minuty, aby tłuszcz podniósł się do góry. Zbierz tłuszcz za pomocą dużej łyżki i wyrzuć go.
    18. Usuń tyle, ile możesz.
    19. Usuń liście laurowe i łodygi z tymianku, jeśli używałeś świeżego Tymianek.
    20. Pamiętaj, garnek jest GORĄCY, właśnie wyszedł z piekarnika!!! Użyj uchwytów do garnków i umieść garnek z odtłuszczonym sosem na średnim ogniu i zagotuj, często mieszając, zmniejsz o jedną trzecią. Spowoduje to skoncentrowanie sosu w bogaty, niesamowity sos. Skosztuj sosu i dodaj sól morską i lub czarny pieprz jest potrzebny w tym momencie. Pokrusz bekon i dodaj do sosu dobrze mieszając.
    21. Dodaj krótsze żeberka wołowe z powrotem do garnka ze zredukowanym sosem i zdejmij z ognia. Dobrze posmaruj krótkie żeberka w sosie.
    22. Podawaj natychmiast z puree ziemniaczanym Yukon Gold lub polentą.
    23. 300