Niskotłuszczowe Ciasto Jagodowo Cynamonowe
Składniki:
2 łyżki stołowe. olej kokosowy
½ szklanki cukru kokosowego mniej 1 łyżeczka. (czasami używam tylko 1/4 szklanki, jeśli jagody są ładne i słodkie)
1 ekologiczne jajko
1 łyżka. świeżo starta skórka z cytryny
1 szklanka mąki uniwersalnej GF
½ łyżeczki. sól morska
2 łyżeczki proszek do pieczenia bez aluminium
1 szklanka ekologicznych mrożonych lub świeżych jagód
¾ szklanki mleka kokosowego
1 łyżka czysty syrop klonowy
1 łyżka. organiczny mielony cynamon GF
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 400 F
- Wymieszaj olej kokosowy, cukier kokosowy, jajko, skórkę z cytryny i mleko kokosowe
- Połącz mąkę, sól morska, proszek do pieczenia i jagody
- Dodaj suche składniki na mokro i mieszaj, aż jagody będą dobrze przykryte (nie mieszaj zbyt mocno)
- Wlej ciasto do 8 x 12 blachę wyłożoną pergaminem, skrop syropem klonowym i posyp cynamonem.
- Piecz do 12 minut o 400 F