Obfita Mięsna Zupa Jesienna

Obfita Mięsna Zupa Jesienna

Składniki:

  • 2 marchewki (posiekane tak, jak lubisz)
  • 1kg mielonej wołowiny
  • 3 pikantne włoskie kiełbaski (bez osłonki)
  • 1 słodka cebula (posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 szklanki prażonych pieczarek portobello (pokrojonych na ćwiartki)
  • 4 szklanki organicznego bulionu wołowego
  • 3/4 szklanki czerwonego wina (użyłam zinfandla)
  • 4 szklanki wody
  • 3/ 4 szklanki soczewicy francuskiej
  • 5 szypułek botwina (pokrojona na ćwiartki)
  • 1 garść mieszanki świeżego szpinaku i rukoli
  • posyp kruszonym czerwonym papryka
  • 5 pasków bekonu (pokrojone na drobne kawałki)
  • 1 skórka parmigiano (dodaje OGROMNEGO smaku)
  • Świeże tarte parmigiano (na posiekana)
  • Świeża posiekana pietruszka (do posiekania)
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Wrzuć pieczarki do skropliny oliwy z oliwek i rozłóż na blasze do pieczenia. Włóż je do piekarnika na 20-30 minut, aż będą ładnie upieczone.
    2. W dużym garnku na wysokim poziomie wytop bekon i cebulę, aż bekon będzie ładnie chrupiący, a cebula będzie przezroczysta.
    3. Dodaj posypkę czerwoną papryką i czosnkiem, a następnie wołowinę i kiełbasę, rozbijając dużą łopatką. Zdecydowałem się nie rozbijać mojego zbyt mocno, ponieważ lubiłem większe kawałki mięsa. Obróć i obtocz mięso cebulą i boczkiem, aż się zrumieni, ale nie upieczone. Gdy mięso zacznie się zarumieniać, dodaj wino, ja lubię gotować wino i bulgotać przez około minutę, aby trochę wyparowało. Następnie dodaj soczewicę, marchew, bulion wołowy, wodę i skórkę parmigiano. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minuty (mieszanie co minuty). Na koniec dodaj pieczarki, boćwinę, szpinak i rukolę. Zamieszaj i przygotuj się do delektowania się!
    4. Ja lubię podawać z odrobiną startego parmigiano i odrobiną świeżej posiekanej pietruszki.
    5. 400