Obroty gruszki, pora i Gruyere

Obroty gruszki, pora i Gruyere

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki posiekanego pora
  • 6 7 uncji gruszek obranych, wydrążonych, posiekanych (1 gruszka, jędrna, ale dojrzała)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki startego sera Gruyére (około 3 uncji)
  • 1 1/2 łyżki posiekany świeży szczypiorek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko ubite do zmiksowania (do glazury)
  • Instrukcja:

    1. Roztop masło na ciężkiej dużej patelni na średnim ogniu.
    2. Dodaj pory; mieszać 1 minutę. Zmniejszyć ciepło do niskiego; przykryj i gotuj, aż pory zaczną brązowieć, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut.
    3. Wymieszać z gruszką i cukrem. Zwiększ ciepło do średniego; dusić bez przykrycia, aż ciecz wyparuje, około 2 minut. Dopraw solą i pieprzem.
    4. Przełóż do miski; ostudzić.
    5. Wymieszać z serem i szczypiorkiem. Odłóż na bok.
    6. Ułóż arkusze ciasta francuskiego na powierzchni roboczej. Używając obręczy lub miski o średnicy 4 1/2 cala, wytnij 4 rundy z każdego arkusza ciasta.
    7. Rozwałkuj każdą rundę ciasta na okrąg o średnicy 5 cali.
    8. Połóż mieszankę porową na połowę każdej rundy ciasta, dzieląc równomiernie.
    9. Posmaruj brzegi ciasta glazurą jajeczną. Złożyć ciasto na nadzienie, dociskając do przylegania. Dociśnij krawędzie widelcem, aby zakleić.
    10. Pędzel do wałków z glazurą jajeczną. Ciasto nakłuć w kilku miejscach wykałaczką.
    11. Ułóż na blasze do pieczenia. Schłodź 18 minuty lub zamroź do czasu pieczenia.
    12. Rozgrzej piekarnik do 400
    13. Piecz obroty aż do uzyskania puszystego i złocistego, około 18 minut.
    14. Podawaj na ciepło.