Składniki:
Instrukcja:
- Roztop masło na ciężkiej dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj pory; mieszać 1 minutę. Zmniejszyć ciepło do niskiego; przykryj i gotuj, aż pory zaczną brązowieć, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut.
- Wymieszać z gruszką i cukrem. Zwiększ ciepło do średniego; dusić bez przykrycia, aż ciecz wyparuje, około 2 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż do miski; ostudzić.
- Wymieszać z serem i szczypiorkiem. Odłóż na bok.
- Ułóż arkusze ciasta francuskiego na powierzchni roboczej. Używając obręczy lub miski o średnicy 4 1/2 cala, wytnij 4 rundy z każdego arkusza ciasta.
- Rozwałkuj każdą rundę ciasta na okrąg o średnicy 5 cali.
- Połóż mieszankę porową na połowę każdej rundy ciasta, dzieląc równomiernie.
- Posmaruj brzegi ciasta glazurą jajeczną. Złożyć ciasto na nadzienie, dociskając do przylegania. Dociśnij krawędzie widelcem, aby zakleić.
- Pędzel do wałków z glazurą jajeczną. Ciasto nakłuć w kilku miejscach wykałaczką.
- Ułóż na blasze do pieczenia. Schłodź 18 minuty lub zamroź do czasu pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 400
- Piecz obroty aż do uzyskania puszystego i złocistego, około 18 minut.
- Podawaj na ciepło.