Odrzuć skarpetki nadziewane ziemniaki z brokułami i grzybami

Odrzuć skarpetki nadziewane ziemniaki z brokułami i grzybami

Składniki:

  • 2 szklanki różyczek brokułów, grubo posiekanych
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki crimini, pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego beztłuszczowego
  • 1 ząbek mielonego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli
  • 4 łyżki parmezanu, rozdrobnionego
  • 2 łyżki mielonej natki pietruszki
  • 4 łyżki jasnej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 duże złote ziemniaki jukonskie

Instrukcje:

    1. Ziemniaki nakłuwać widelcem i mikrofalówką na 10 minutach do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić na pół i włożyć środek do średniej miski. Podczas gotowania ziemniaków rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażyć cebulę, brokuły, pieczarki, czosnek i tymianek na 10 min do miękkości. Zmiażdżyć miazgę ziemniaczaną z jogurtem i pietruszką z solą i pieprzem według własnego uznania. Połówki ziemniaków faszerować pulpą ziemniaczaną. Na wierzch wymieszaj z brokułami.
    2. Posyp parmezanem.Smaż aż ser zacznie bąbelki.Na wierzch posyp śmietaną.