Składniki:
- 2 szklanki różyczek brokułów, grubo posiekanych
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 szklanki crimini, pokrojone w plasterki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego beztłuszczowego
- 1 ząbek mielonego czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki posiekanej cebuli
- 4 łyżki parmezanu, rozdrobnionego
- 2 łyżki mielonej natki pietruszki
- 4 łyżki jasnej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 duże złote ziemniaki jukonskie
Instrukcje:
-
- Ziemniaki nakłuwać widelcem i mikrofalówką na 10 minutach do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić na pół i włożyć środek do średniej miski. Podczas gotowania ziemniaków rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażyć cebulę, brokuły, pieczarki, czosnek i tymianek na 10 min do miękkości. Zmiażdżyć miazgę ziemniaczaną z jogurtem i pietruszką z solą i pieprzem według własnego uznania. Połówki ziemniaków faszerować pulpą ziemniaczaną. Na wierzch wymieszaj z brokułami.
- Posyp parmezanem.Smaż aż ser zacznie bąbelki.Na wierzch posyp śmietaną.