Ostateczne Tiramisu

Ostateczne Tiramisu

Składniki:

  • 1 1/4 filiżanki mocnej czarnej kawy, temperatura pokojowa (ja użyłam Dunkin'Pączki
  • 3/4 łyżki espresso instant w proszku lub 1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki ciemnego rumu (ja zamiast Kahlua)
  • 3 duże żółtka
  • kubki cukru
  • 1/8 łyżeczki soli kuchennej
  • 12 uncji serka mascarpone (zimnego)
  • kubek śmietanki kremówki (zimnej)
  • 7 uncji biszkoptów (ja użyłam 24)- używaj twardych nie miękkich
  • 2 łyżki kakao, najlepiej przetworzonego w Holandii (Ghirardelli Ground Chocolate i 2 łyżki półsłodkiej lub słodko-gorzkiej czekolady, startej (opcjonalnie)
  • Instrukcje:

    1. Wymieszaj kawę, espresso i 1 łyżkę rumu w szerokiej misce lub naczyniu do pieczenia, aż espresso się rozpuści; odstaw na bok (jeśli chcesz mocniejsze o smaku alkoholu, użyj 3 łyżki stołowe)
    2. W misce miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę ubijaj żółtka na niskich obrotach, aż się połączą.
    3. Dodaj cukier i sól i ubij przy średnio-wysokiej prędkości unt il jasnożółty, 1 1/2 do 2 minut, zeskrobując miskę gumową szpatułką raz lub dwa razy.
    4. Dodaj pozostałe 2 łyżki rumu i ubijaj ze średnią prędkością, aż się połączą, 20 do 30 sekund; miska do skrobania.
    5. Dodaj mascarpone i ubijaj ze średnią prędkością, aż nie pozostaną grudki, 30 do 45 sekund, skrobanie opuść miskę raz lub dwa razy.
    6. Przenieś miksturę do dużej miski i odstaw na bok.
    7. W osobnej misce ubij śmietanę na średnich obrotach ręcznym mikserem, aż się spieni , 1 do 1 1/2 minuty. Zwiększ prędkość do wysokiej i kontynuuj ubijanie, aż śmietana będzie miała sztywne szczyty, o 1 do 1 1/2 minuty dłużej. Za pomocą gumowej szpatułki złóż jedną trzecią bitej śmietany do masy mascarpone, aby rozjaśnić, a następnie delikatnie dodaj pozostałą bitą śmietanę, aż nie pozostaną białe smugi. Odstaw masę mascarpone na bok.
    8. Pracując pojedynczo, wrzuć połówki biszkoptów do mieszanki kawy, zwiń, wyjmij i przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia o wymiarach 8 x 8 cali. (Nie zanurzaj biszkoptów w mieszance kawy; cały proces nie powinien trwać dłużej niż 2 do 3 sekund dla każdego ciasteczka.) Ułóż namoczone ciasteczka w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia, w razie potrzeby przełamując lub przycinając biszkopty, aby idealnie zmieściły się w naczyniu.
    9. Rozłóż połowę masy mascarpone na biszkoptach; za pomocą gumowej szpatułki rozprowadź mieszankę na boki i rogi naczynia oraz na gładką powierzchnię.
    10. Umieść 1 łyżkę kakao w drobnym sitku i posyp kakao na mascarpone, aż przestanie być widoczny. Powtórz maczanie i układanie biszkoptów; Pozostałą mieszankę mascarpone rozprowadź na biszkoptach i posyp pozostałą 1 łyżką kakao.
    11. Wytrzyj brzegi naczynia suchym ręcznikiem papierowym. Przykryj folią foliową i wstaw do lodówki na 6 do 24 godzin.
    12. Posyp startą czekoladą, jeśli używasz; pokroić na kawałki i podawać schłodzone.
    13. Można też przygotować pojedyncze porcje w kubkach deserowych. Znalazłem kilka na rynku Cost Plus World Market
    14. 45