Składniki:
Instrukcje:
- Na dużej, ciężkiej patelni lub frytownicy rozgrzej 3 cale oleju do 350 stopnie. W międzyczasie wymieszać mąkę, cukier i gałkę muszkatołową, odstawić. W średnim rondlu podgrzej wodę lub mleko, masło i sól na średnim ogniu, aż się zagotuje i masło się rozpuści.
- Dodaj wanilię, a następnie dodaj mieszankę mąki od razu. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż mieszanina opuści boki patelni i uformuje kulkę. Kontynuuj mieszanie jeszcze przez kilka minut do wyschnięcia.
- Zdjąć z ognia i ubijać do lekkiego ostygnięcia.
- Dodaj jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Używając 2 łyżek, uformuj sporą łyżkę ciasta w podłużny kształt i wrzuć do gorącego oleju. Smaż 3 lub 4 sztuki na raz, obracając pączki, gdy wypłyną na powierzchnię. Smażyć 3 do 4 minut, aż się zarumienią.
- Odsączyć na ręcznikach papierowych i natychmiast posypać przesianymi cukierkami' cukier. Powtórz z pozostałym ciastem.