Pain Perdu – Brioche Francuskie Tosty

Pain Perdu – Brioche Francuskie Tosty

Składniki:

  • 1 cal grube plastry czerstwej brioche
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 żółtka jaj
  • 2 szklanki ciężkiego ubijania śmietana
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. W małym rondelku podgrzej ciężką śmietanę bitą z wanilią. Doprowadź do powolnego gotowania. W międzyczasie ubij żółtka i cukier, aż zmienią kolor na blady, żółty. Stopniowo ubijaj gorącą śmietankę do jajek.
    2. Przełóż do płytkiego naczynia.Weź jedną kromkę chleba i zanurz ją w miksturze, około 7 sekund z każdej strony.
    3. Przenieś do arkusza ciastek i powtarzaj proces, aż nie będziesz mieć pozostałych kawałków. WSKAZÓWKA: Działa to najlepiej, jeśli chleb jest naprawdę twardy i czerstwy. Jeśli chleb jest świeży, możesz odtworzyć tę samą konsystencję, umieszczając kromki brioche w piekarniku na 5-7 minut w 350 stopniach.
    4. Umieść patelnię na średnie ciepło. W małej misce wymieszaj razem roztopione masło i olej. Zanurz kulkę ręcznika papierowego w mieszance oleju i pokryj patelnię. Jeden po drugim grilluj każdy namoczony kawałek brioche, aż stanie się lekko brązowy (około 1-2 minuty z każdej strony).
    5. Przenieś z powrotem do arkusza ciastek.
    6. Piecz francuskie tosty w piekarniku przez minuty. WSKAZÓWKA: Pomiędzy grillowaniem każdego plasterka użyj ręcznika papierowego, aby przetrzeć patelnię do czysta i za każdym razem nakładaj kolejną cienką warstwę mieszanki oleju.
    7. 350