Składniki:
Instrukcje:
- Umyj i oczyść winogrona. Rozgrzej piekarnik do 180C (około 200F).
- Wsyp mąkę bezpośrednio na gładką powierzchnię ( marmur lub szkło). Zrób dołek w środku i wsyp do niego drożdże wraz ze szczyptą soli.
- Dodaj trochę wody. Palcem wskazującym zacznij obracać składniki tak, aby powstała mała kulka ciasta (pozostała mąka będzie dookoła). Stopniowo dodawać niewielką ilość wody i ugniatać palcem. Kiedy kulka ciasta jest już dość duża, zacznij ugniatać obiema rękami, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. W tym momencie stopniowo dodawaj cztery łyżki cukru i cztery łyżki oleju. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody; w przeciwnym razie, jeśli jest za wilgotno, dodaj trochę mąki.
- Uformuj kulkę z ciasta i pozwól jej wyrośnąć w temperaturze pokojowej przez około godzinę zawinięta w ścierki (wyrośnięcie zależy od temperatury: może trwać pół godziny latem lub do półtorej godziny zimą).
- Gdy ciasto stanie się dwukrotnie większe, podziel je na 1/3 i 2/3 części.
- Rozwałkuj 2/3 ciasta wałkiem bezpośrednio na papier do pieczenia (który zostanie umieszczony na blasze do pieczenia). Blachę ciasta przedziurawić widelcem, aby podczas pieczenia nie puchła.
- Posmaruj ok. 1,1-1,2 kg winogron; skrop dwie łyżki oleju i posyp 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki anyżu.
- Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i położyć na winogronach. Złóż brzegi ciasta, aby zamknąć ciasto.
- Rozłóż pozostałe winogrona, skrop dwie łyżki oleju i posyp czterema łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki anyżu.
- Piec przez około godzinę.
450