Pan Con L'uva

Pan Con L'uva

Składniki:

  • 1 kilogram 5 Winogrona Canaiolo (winorośl)
  • 450 gramy mąki (plus trochę do wyrabiania ciasta)
  • 200 mililitry wody o temperaturze pokojowej
  • 25 gramy piekarz' drożdże
  • 10 łyżki stołowe (125 g) cukier puder
  • 8 łyżek oliwy extravergine
  • 1 łyżeczka anyżu
  • soli
  • Instrukcje:

    1. Umyj i oczyść winogrona. Rozgrzej piekarnik do 180C (około 200F).
    2. Wsyp mąkę bezpośrednio na gładką powierzchnię ( marmur lub szkło). Zrób dołek w środku i wsyp do niego drożdże wraz ze szczyptą soli.
    3. Dodaj trochę wody. Palcem wskazującym zacznij obracać składniki tak, aby powstała mała kulka ciasta (pozostała mąka będzie dookoła). Stopniowo dodawać niewielką ilość wody i ugniatać palcem. Kiedy kulka ciasta jest już dość duża, zacznij ugniatać obiema rękami, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. W tym momencie stopniowo dodawaj cztery łyżki cukru i cztery łyżki oleju. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody; w przeciwnym razie, jeśli jest za wilgotno, dodaj trochę mąki.
    4. Uformuj kulkę z ciasta i pozwól jej wyrośnąć w temperaturze pokojowej przez około godzinę zawinięta w ścierki (wyrośnięcie zależy od temperatury: może trwać pół godziny latem lub do półtorej godziny zimą).
    5. Gdy ciasto stanie się dwukrotnie większe, podziel je na 1/3 i 2/3 części.
    6. Rozwałkuj 2/3 ciasta wałkiem bezpośrednio na papier do pieczenia (który zostanie umieszczony na blasze do pieczenia). Blachę ciasta przedziurawić widelcem, aby podczas pieczenia nie puchła.
    7. Posmaruj ok. 1,1-1,2 kg winogron; skrop dwie łyżki oleju i posyp 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki anyżu.
    8. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i położyć na winogronach. Złóż brzegi ciasta, aby zamknąć ciasto.
    9. Rozłóż pozostałe winogrona, skrop dwie łyżki oleju i posyp czterema łyżkami cukru i 1/2 łyżeczki anyżu.
    10. Piec przez około godzinę.
    11. 450