Paprykowo-Kolendrowe Steki Tarte Z Salsą Pomarańczowo-Kolendrową

Paprykowo-Kolendrowe Steki Tarte Z Salsą Pomarańczowo-Kolendrową

Składniki:

  • 2 1/4 cala steków (najlepiej karmionych trawą)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 pomarańcze pępkowe, podzielone na części i posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 dymka, obie zielone i białe części drobno posiekane
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • Instrukcje:

    1. Wymieszaj wszystkie składniki salsy. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej.
    2. Przetrzyj steki ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Zmiksuj razem paprykę, kolendrę i pieprz i natrzyj steki.
    3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż steki, aż się skarmelizują przez około dwie minuty z każdej strony, tak aby pozostały różowe w środku.
    4. Zdjąć steki z ognia. Doprawiamy solą z obu stron. Namiot luźno owinąć folią i odstawić na pięć minut, aby soki się rozprowadziły. Pokrój steki na cienkie plastry i ułóż na talerzu.
    5. Nałóż łyżkę na pomarańczową salsę i polej nadmiarem soków.
    6. Podawaj natychmiast.