Pastelowe Caprese

Pastelowe Caprese

Składniki:

  • Pomidor wołowy
  • 1 jajko, lekko ubite
  • Świeża mozzarella
  • Olej do smażenia
  • Pesto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka wódki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • Instrukcje:

    1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż utworzy elastyczne ciasto
    2. Wł. posypaną mąką powierzchnię zagniataj ciasto mocno przez kilka minut, a następnie wstaw do lodówki
    3. Rozciągnij ciasto wałkiem i pokrój na 10 kwadraty (około 5×5)
    4. Ułóż kawałki mozzarelli z łyżeczką pesto i udekoruj plasterkiem pomidora i posmaruj brzegi jajkiem. Przykryj kolejną kostką ciasta i dociśnij boki widelcem, aby je połączyć.
    5. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor