Pastitsio

Pastitsio

Składniki:

  • 8 łyżek (1 laska) masła
  • 1 funt ziti, penne, łokcie lub innego krojonego makaronu
  • 4 łyżki zwykłej bułki tartej, najlepiej świeżej
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, plus trochę więcej w razie potrzeby
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 jajka ubite
  • 2 szklanki świeżo startego parmezanu lub twardego sera feta
  • )

  • 4 szklanki sosu mięsnego, bolońskiego (Ragu) lub innego sosu pomidorowego
  • Instrukcja:

    1. W dużym garnku zagotuj wodę. Rozgrzej piekarnik do 350F.
    2. Roztop masło w 2-litrowym rondlu na małym ogniu. Posolić wrzącą wodę i gotować makaron, aż będzie ledwo miękki, nie do końca zjedzony.
    3. Odcedź makaron.
    4. Włóż makaron do dużej miski i wrzucić z 2 łyżkami roztopionego masła i 2 łyżkami bułki tartej. Odłóż na bok.
    5. Użyj 1 łyżki roztopionego masła do nasmarowania dużej formy do pieczenia lub zapiekanki.
    6. W małym rondlu lub w kuchence mikrofalowej podgrzej mleko, aż pojawią się małe bąbelki
    7. Podgrzej pozostałe masło i mieszaj prawie cały czas trzepaczką drucianą, aż masa stanie się złocista, około 5 minut.
    8. Powoli dodaj mleko, ubijając wszystkie podczas gdy; gotować, ubijając, aż masa zgęstnieje, około 3 do 5 minut.
    9. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
    10. Wymieszaj kilka łyżek ostrego sosu do ubitych jajek, a następnie trochę więcej.
    11. Wlej tę mieszankę z powrotem do sosu i wymieszaj.
    12. Dodaj większość parmezanu – zachowaj trochę do posypania – i zamieszaj ponownie.
    13. Włóż połowę makaronu do naczynia do pieczenia; przykryj połową sosu pomidorowego i całego sosu serowego.
    14. Posyp pozostałym parmezanem lub fetą i resztą bułki tartej (tutaj kolejna tarka gałki muszkatołowej&#
        ;to też nie boli).
      1. Piecz około 45 minut lub do momentu, gdy góra stanie się złotobrązowa.
      2. Odpocznij kilka minut przed podaniem.
      3. 350