Składniki:
)
Instrukcja:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Rozgrzej piekarnik do 350F.
- Roztop masło w 2-litrowym rondlu na małym ogniu. Posolić wrzącą wodę i gotować makaron, aż będzie ledwo miękki, nie do końca zjedzony.
- Odcedź makaron.
- Włóż makaron do dużej miski i wrzucić z 2 łyżkami roztopionego masła i 2 łyżkami bułki tartej. Odłóż na bok.
- Użyj 1 łyżki roztopionego masła do nasmarowania dużej formy do pieczenia lub zapiekanki.
- W małym rondlu lub w kuchence mikrofalowej podgrzej mleko, aż pojawią się małe bąbelki
- Podgrzej pozostałe masło i mieszaj prawie cały czas trzepaczką drucianą, aż masa stanie się złocista, około 5 minut.
- Powoli dodaj mleko, ubijając wszystkie podczas gdy; gotować, ubijając, aż masa zgęstnieje, około 3 do 5 minut.
- Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Wymieszaj kilka łyżek ostrego sosu do ubitych jajek, a następnie trochę więcej.
- Wlej tę mieszankę z powrotem do sosu i wymieszaj.
- Dodaj większość parmezanu – zachowaj trochę do posypania – i zamieszaj ponownie.
- Włóż połowę makaronu do naczynia do pieczenia; przykryj połową sosu pomidorowego i całego sosu serowego.
- Posyp pozostałym parmezanem lub fetą i resztą bułki tartej (tutaj kolejna tarka gałki muszkatołowej&#
- ;to też nie boli).
- Piecz około 45 minut lub do momentu, gdy góra stanie się złotobrązowa.
- Odpocznij kilka minut przed podaniem.
350