Składniki:
Instrukcje:
- Podgrzej olej na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu, aż olej zacznie się mienić.
- Dodaj cebulę i 1/2 t. sól, gotuj, aż cebula zmięknie i zacznie się brązowieć, około 5-7 minut. Dodać płatki czosnku, koncentratu pomidorowego, oregano i czerwonej papryki. Gotuj ciągle mieszając, aż czosnek będzie pachniał i rozprowadzi się koncentrat pomidorowy., około minuty.
- Dodaj mieloną wołowinę, gotuj aż mięso przestanie się zaróżowiać, około 5 minut.
- Wlej pokrojone w kostkę pomidory (nieodsączone) do dużej miarki, dodaj tyle wody do pomidorów, aby odmierzyć 4 szklanki.
- Gdy mięso się zrumieni, równomiernie rozrzuć makaron lasagne wierzch mięsa (nie mieszać).
- Wlej pokrojone w kostkę pomidory i wodę oraz sos pomidorowy równomiernie na wierzch makaronu. Przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając raz lub dwa razy w czasie gotowania, aż makaron będzie miękki, około 20 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia, wmieszać w 1/2 dol. Parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż zaokrąglone łyżki ricotty równomiernie na wierzch, przykryj i odstaw na 5 minut, aby ricotta się rozgrzała.
- Posyp bazylią i pozostałymi 2 łyżkami parmezanu.