Patelnia Lasagne Z Ricottą

Patelnia Lasagne Z Ricottą

Składniki:

  • 1 (8 uncji) puszka sosu pomidorowego
  • 1 (28 uncja) puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 3 T. posiekana świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 funt mielonej wołowiny
  • makaron lasagne z kręconymi brzegami, połamany na 2 cale długości
  • 3 oliwa z oliwek extra virgin, podzielony
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1/2 t. suszone oregano
  • 1/2 do. plus 2 tony Parmezanu
  • 1/8 t. kruszone płatki papryki czerwonej
  • 1 do. ser ricotta (najlepiej pełnotłuste mleko)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 T. pasta pomidorowa
  • 1 1/2 szklanki wody
  • Instrukcje:

    1. Podgrzej olej na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu, aż olej zacznie się mienić.
    2. Dodaj cebulę i 1/2 t. sól, gotuj, aż cebula zmięknie i zacznie się brązowieć, około 5-7 minut. Dodać płatki czosnku, koncentratu pomidorowego, oregano i czerwonej papryki. Gotuj ciągle mieszając, aż czosnek będzie pachniał i rozprowadzi się koncentrat pomidorowy., około minuty.
    3. Dodaj mieloną wołowinę, gotuj aż mięso przestanie się zaróżowiać, około 5 minut.
    4. Wlej pokrojone w kostkę pomidory (nieodsączone) do dużej miarki, dodaj tyle wody do pomidorów, aby odmierzyć 4 szklanki.
    5. Gdy mięso się zrumieni, równomiernie rozrzuć makaron lasagne wierzch mięsa (nie mieszać).
    6. Wlej pokrojone w kostkę pomidory i wodę oraz sos pomidorowy równomiernie na wierzch makaronu. Przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając raz lub dwa razy w czasie gotowania, aż makaron będzie miękki, około 20 minut.
    7. Zdejmij patelnię z ognia, wmieszać w 1/2 dol. Parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż zaokrąglone łyżki ricotty równomiernie na wierzch, przykryj i odstaw na 5 minut, aby ricotta się rozgrzała.
    8. Posyp bazylią i pozostałymi 2 łyżkami parmezanu.