Pawłowa lub Pałowa

Pawłowa lub Pałowa

Składniki:

  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej (mąka kukurydziana)
  • 4 białka dużych jaj
  • Świeże owoce
  • 1 1/2 łyżki stołowe (130 gramów) cukru białego granulowanego
  • 1 szklanka (240 ml) gęsta śmietanka do ubijania
  • 1 szklanka (200 gramów) cukru drobnego (rycynowy)
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • )

  • 1 łyżeczka białego octu
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni F (200 stopni C) i umieść ruszt na środku piekarnika. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na papierze okrąg o średnicy 7 cali (18 cm). białka jaj na średnich obrotach, aż będą miały miękkie szczyty. Zacznij dodawać cukier, po łyżce stołowej na raz i kontynuuj ubijanie, aż beza będzie miała bardzo sztywne szczyty. (Sprawdź, czy cukier całkowicie się rozpuścił, pocierając odrobinę bezy kciukiem i palcem wskazującym. Beza powinna być gładka, a nie ziarnista. Jeśli jest ziarnista, cukier nie rozpuścił się całkowicie, więc ubijaj dalej, aż będzie gładka między palcami).
    2. Posyp bezę octem i mąką kukurydzianą na wierzchu bezy i za pomocą gumowej szpatułki złóż.Delikatnie rozprowadź bezę wewnątrz koła narysowanego na pergaminie, wygładzając krawędzie, upewniając się, że krawędzie bezy są nieco wyższe niż środek. (Chcesz mieć mały dołek na środku bezy, aby umieścić bitą śmietanę i owoce.)
    3. Piec przez 1 godzinę minut lub do momentu, gdy zewnętrzna strona wyschnie i nabierze bardzo bladokremowego koloru. Wyłącz piekarnik, pozostaw drzwi lekko uchylone i pozwól bezie całkowicie ostygnąć w piekarniku. (Zewnętrzna strona bezy będzie jędrna w dotyku, jeśli zostanie delikatnie przyciśnięta, ale gdy się ochłodzi, trochę pęknie i zobaczysz, że wnętrze jest miękkie i marshmallows.) Schłodzoną bezę można przygotować i przechowywać w chłodne, suche miejsce, w hermetycznym pojemniku na kilka dni. Tuż przed podaniem delikatnie umieść bezę na talerzu do serwowania. Ubij śmietanę w mikserze elektrycznym z nasadką do trzepaczki, aż uformują się miękkie szczyty. Dosłodź cukrem i wanilią, a następnie ułóż delikatnie ubitą śmietanę na środku bezy. Owoce ułóż losowo lub w ozdobny wzór na wierzch kremu.
    4. Podawaj od razu, ponieważ deser nie wytrzymuje dłużej niż kilka godzin.