Pełnoziarniste Jabłko Pomarańczowe Babeczki

Pełnoziarniste Jabłko Pomarańczowe Babeczki

Składniki:

  • 4 uncje mąki pełnoziarnistej
  • 4 1/4 uncji mąki AP
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka do pieczenia soda
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1 łyżka cynamon
  • 1 łyżka skórka pomarańczowa
  • 4 uncja (1 pałeczka) niesolonego masła, temperatura pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki paczkowanego brązowego cukru, podzielone na 1/4 1/2 szklanki
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 3 małe jabłka
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 37
    2. Smarować i mąkąć 2 foremki na muffinki lub wyłożyć owijkami i posmarować ich wnętrze (wolę używać sprayu combo, takiego jak Spectrum Cooking Spray with Canola Olej i mąka.Świetna oszczędność czasu.)
    3. Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i skórkę.
    4. W osobnej misce śmietana masło, cukier i 1/4 szklanki brązowego cukru na średnim poziomie, aż będą jasne i puszyste.
    5. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj; zatrzymaj się raz, aby zeskrobać boki i spód miski. Obróć mikser na niski poziom i powoli naprzemiennie dodawaj mieszankę mąki z maślanką, zaczynając i kończąc na mące.
    6. Mieszać aż do połączenia.
    7. Obierz, rdzeń i pokrój w kostkę jabłka. Włóż je do ciasta na muffinki razem z sokiem pomarańczowym.
    8. Podziel ciasto równomiernie między przygotowane filiżanki do muffinek (łyka do ciastek pomaga stworzyć idealnie ukształtowane muffinki), posyp pozostałą 1/2 szklanki brązowego cukru na szczycie. Będzie wyglądać jak dużo cukru, ale doda cudownie słodkiej chrupki na wierzchu babeczek.
    9. Piecz przez 25 do 30 minut, lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka muffinki będzie czysta.
    10. Wyjmij z piekarnika, schłódź przez 5 minut w formie, a następnie delikatnie przekręć wyłóż babeczki na stojak, aby całkowicie schłodzić.
    11. 37