Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 37
- Smarować i mąkąć 2 foremki na muffinki lub wyłożyć owijkami i posmarować ich wnętrze (wolę używać sprayu combo, takiego jak Spectrum Cooking Spray with Canola Olej i mąka.Świetna oszczędność czasu.)
- Wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i skórkę.
- W osobnej misce śmietana masło, cukier i 1/4 szklanki brązowego cukru na średnim poziomie, aż będą jasne i puszyste.
- Dodaj jajko i dobrze wymieszaj; zatrzymaj się raz, aby zeskrobać boki i spód miski. Obróć mikser na niski poziom i powoli naprzemiennie dodawaj mieszankę mąki z maślanką, zaczynając i kończąc na mące.
- Mieszać aż do połączenia.
- Obierz, rdzeń i pokrój w kostkę jabłka. Włóż je do ciasta na muffinki razem z sokiem pomarańczowym.
- Podziel ciasto równomiernie między przygotowane filiżanki do muffinek (łyka do ciastek pomaga stworzyć idealnie ukształtowane muffinki), posyp pozostałą 1/2 szklanki brązowego cukru na szczycie. Będzie wyglądać jak dużo cukru, ale doda cudownie słodkiej chrupki na wierzchu babeczek.
- Piecz przez 25 do 30 minut, lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka muffinki będzie czysta.
- Wyjmij z piekarnika, schłódź przez 5 minut w formie, a następnie delikatnie przekręć wyłóż babeczki na stojak, aby całkowicie schłodzić.
37