Pełnoziarniste Muffinki Jagodowe

Pełnoziarniste Muffinki Jagodowe

Składniki:

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 bardzo dojrzałe duże banany
  • 7 uncji świeżych jagody
  • 1 szklanka stopionego masła
  • 1 1/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru surowego
  • szczypta drobnej soli morskiej
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąka
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopnie do formy do babeczek z papierowymi lub silikonowymi kubkami. Obierz banany i rozgnieć je w misce. Odstawić.W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i jasnobrązowy cukier. Zrób zagłębienie na środku i dodaj maślankę, roztrzepane jajko, oliwę (lub masło) i banany.
    2. Połącz aż do wymieszania. Nie przesadzaj!
    3. Dodaj jagody i zamieszaj kilka razy.Łyżką ciasta do babeczek do pełnego napełnienia, a następnie posyp cukrem surowym.
    4. Piecz przez 20 – 20 minut do złocistego brązu.
    5. Ostudź kilka minut na patelni, a następnie przełóż do ruszt do całkowitego ostygnięcia.
    6. 350