Pełnoziarnisty Chleb Dyniowy

Pełnoziarnisty Chleb Dyniowy

Składniki:

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki mocno zapakowanego jasnobrązowego cukru
  • 16 uncji puszki dynia (Libby's)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka, dobrze ubite
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szklanka otrąb owsianych
  • 1 szklanka oleju lub masła
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów
  • 1/2 łyżeczka soli
  • kubek otrębów pszennych
  • kubek zarodków pszennych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Nasmaruj 2 patelnie do bochenków. Ubijaj olej, brązowy cukier i melasę, aż dobrze się połączą. Zmiksuj jajko i dynię. Mąkę, otręby, kiełki pszenicy, wodę sodową, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól wymieszać tylko do zwilżenia. Złóż orzechy. Napełnij patelnie i piecz około 1 godziny, aż kadzi wyjdzie czysty. Schłodzić na stojaku. Lepiej podawać dzień po ugotowaniu.