Pełnoziarnisty Chleb Dyniowy
Składniki:
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki mocno zapakowanego jasnobrązowego cukru
16 uncji puszki dynia (Libby's)
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka, dobrze ubite
2 szklanki mąki
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 szklanki melasy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szklanka otrąb owsianych
1 szklanka oleju lub masła
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów
1/2 łyżeczka soli
kubek otrębów pszennych
kubek zarodków pszennych
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Nasmaruj 2 patelnie do bochenków. Ubijaj olej, brązowy cukier i melasę, aż dobrze się połączą. Zmiksuj jajko i dynię. Mąkę, otręby, kiełki pszenicy, wodę sodową, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sól wymieszać tylko do zwilżenia. Złóż orzechy. Napełnij patelnie i piecz około 1 godziny, aż kadzi wyjdzie czysty. Schłodzić na stojaku. Lepiej podawać dzień po ugotowaniu.