Składniki:
1 funt makaronu penne
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 funt średnich krewetek, obranych i pozbawionych mięsa
4 ząbki mielonego czosnku
1/2 łyżeczki soli koszernej, plus do przypraw
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, plus do przypraw
1 puszka (15- uncji) całych pomidorów, odsączonych, grubo posiekanych
1/2 szklanki posiekanych listków świeżej bazylii
1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
1 szklanka białego wina
szklanka soku z małży (nie polecam zastępować)
3/4 szklanki ciężkiej śmietanki do ubijania
1/2 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki cienko pokrojonej pepperoni (mój dodatek)
Danie: dodatek,obiad,danie główne,danie główne ,obiad