Penne z krewetkami i sosem śmietanowo-ziołowym

Penne z krewetkami i sosem śmietanowo-ziołowym

Składniki:

  • 1 funt makaronu penne
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 funt średnich krewetek, obranych i pozbawionych mięsa
  • 4 ząbki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej, plus do przypraw
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, plus do przypraw
  • 1 puszka (15- uncji) całych pomidorów, odsączonych, grubo posiekanych
  • 1/2 szklanki posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 szklanka białego wina
  • szklanka soku z małży (nie polecam zastępować)
  • 3/4 szklanki ciężkiej śmietanki do ubijania
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej pepperoni (mój dodatek)
  • Danie: dodatek,obiad,danie główne,danie główne ,obiad