Pesto Cukinia „Spaghetti

Pesto Cukinia „Spaghetti

Składniki:

  • 4 średnie cukinie, cienko posiekane (do tego świetnie nadają się krajalnice mandolina)
  • duża szczypta soli
  • 6 plasterków niegotowanego boczku
  • 1/2 szklanki zielonej cebuli, pokrojonej na 1-calowe kawałki
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 2-3 łyżki przygotowanego pesto bazyliowego
  • )

  • Do przybrania świeży parmezan lub ser Romano
  • Instrukcje:

    1. Ułóż paski cukinii w durszlaku nad miską lub w zlewie.
    2. Posyp cukinię solą i wymieszaj.
    3. Odstaw cukinię na 15 minuty, podczas gdy sól wyciągnie wilgoć.
    4. Odsącz nadmiar wody, wyciskając cukinię, jeśli to konieczne.
    5. W międzyczasie gotuj boczek na patelni na średnim ogniu, aż będzie chrupiący, często obracając.
    6. Wyjmij bekon na stos ręczników papierowych, aby odciekł. Pokrusz bekon.
    7. Usuń wszystko oprócz 2 ton bekonu z patelni.
    8. Ustaw patelnię na średnim ogniu.
    9. Dodaj zieloną cebulę i brokuły, często mieszając przez około 3-5 minut lub aż będą chrupiące.
    10. Dodaj cukinię i 2 łyżki pesto, mieszając, aby połączyć wszystkie składniki. W razie potrzeby spróbuj i dodaj więcej pesto. Mieszanka musi się tylko rozgrzać, więc wystarczy 2-3 minuty gotowania.
    11. Podawać z kruszonką z bekonu i świeżo startym parmezanem.