Pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy

Składniki:

  • 2 szklanki pokrzywy, blanszowanej i posiekanej (6 szklanek surowej)
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych, prażonych
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i papryka do smaku
  • Instrukcja:

    1. Szczypcami zblanszuj pokrzywy przez minutę lub dwie we wrzącej wodzie, aby zneutralizować użądlenie.
    2. Wyjmij do wirówki do sałatek i strzepnij nadmiar wody, a następnie zwiń pokrzywy i wyciśnij je raz mocnym wyciśnięciem. wylej więcej wody.
    3. Posiekaj pokrzywy i dodaj do robota kuchennego prażone orzeszki pinii (lub włoskie, jeśli wolisz), starty parmezan, ząbki czosnku, sok z cytryny i przyprawy.
    4. Wlej połowę oliwy z oliwek i…Whirrrr.
    5. Wlej resztę oliwy. Mieszaj ponownie, aż do uzyskania preferowanej konsystencji.