Składniki:
– uncja puszka)
Instrukcje:
- Obierz bakłażany.
- Pokrój w plastry o grubości 1/8 cala, posyp solą i włóż do durszlaka do odsączenia. Osuszyć. Cukinię pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oliwy z oliwek i smażyć bakłażana i cukinię, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij je z patelni i odsącz na ręcznikach papierowych. Odmiana niskotłuszczowa: spryskaj bakłażanem i cukinią oliwą z oliwek i piecz w 450 F, aż się zarumienią. około 15 min.
- Ugotuj ziti we wrzącej osolonej wodzie.
- Odcedź i odstaw na bok.
- W rondelku rozgrzej pozostałą 1/4 szklanki oleju.
- Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj czosnek i gotuj przez 2 minuty.
- Dodaj pomidory, bazylię, pietruszkę, sól i pieprz. Dusić bez przykrycia 20 minut.
- Wlej do miski z odsączonym ziti.
- Rozetrzeć dwie płytkie formy do pieczenia z oliwą z oliwek. Na pierwszym rondlu włóż 1/4 ziti, następnie 1/4 bakłażana i cukinii. Posmaruj masłem, dodaj 1/4 mozzarelli, a następnie 1/4 parmezanu. Powtórz warstwy na tej patelni i zrób to samo na drugiej patelni.
- Piecz jedną z patelni w piekarniku 350 stopni przez 30 minut, aż wierzch będzie brązowy i chrupiący. Drugą patelnię szczelnie przykryj folią aluminiową i zamroź. Rozmrozić przed pieczeniem. Każda patelnia wystarczy na 4 do 6 porcji.
450