Pieczona Zapiekanka Ziti

Pieczona Zapiekanka Ziti

Składniki:

  • 1/4 szklanki listków bazylii w paski
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki pomidorów w puszkach z sokiem (jeden

    – uncja puszka)

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwki olej
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 8 uncji posiekanej mozzarelli
  • 1/2 funta ziti
  • 2 duża cukinia
  • Instrukcje:

    1. Obierz bakłażany.
    2. Pokrój w plastry o grubości 1/8 cala, posyp solą i włóż do durszlaka do odsączenia. Osuszyć. Cukinię pokroić w plastry.
    3. Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oliwy z oliwek i smażyć bakłażana i cukinię, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij je z patelni i odsącz na ręcznikach papierowych. Odmiana niskotłuszczowa: spryskaj bakłażanem i cukinią oliwą z oliwek i piecz w 450 F, aż się zarumienią. około 15 min.
    4. Ugotuj ziti we wrzącej osolonej wodzie.
    5. Odcedź i odstaw na bok.
    6. W rondelku rozgrzej pozostałą 1/4 szklanki oleju.
    7. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
    8. Dodaj czosnek i gotuj przez 2 minuty.
    9. Dodaj pomidory, bazylię, pietruszkę, sól i pieprz. Dusić bez przykrycia 20 minut.
    10. Wlej do miski z odsączonym ziti.
    11. Rozetrzeć dwie płytkie formy do pieczenia z oliwą z oliwek. Na pierwszym rondlu włóż 1/4 ziti, następnie 1/4 bakłażana i cukinii. Posmaruj masłem, dodaj 1/4 mozzarelli, a następnie 1/4 parmezanu. Powtórz warstwy na tej patelni i zrób to samo na drugiej patelni.
    12. Piecz jedną z patelni w piekarniku 350 stopni przez 30 minut, aż wierzch będzie brązowy i chrupiący. Drugą patelnię szczelnie przykryj folią aluminiową i zamroź. Rozmrozić przed pieczeniem. Każda patelnia wystarczy na 4 do 6 porcji.
    13. 450