Pieczone gruszki z imbirem

Pieczone gruszki z imbirem

Składniki:

  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1 drobno wanilii dwoina
  • 1 łyżka bardzo drobno zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 duże gruszki połówki, wydrążone
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
    2. Połącz wino, cukier, wanilię, imbir i cynamon w średnim rondlu i zagotuj.
    3. Ułóż gruszki ściętą stroną do dołu na blasze do pieczenia.
    4. Gruszki polać mieszanką wina.
    5. Przykryć i piec, aż gruszki będą miękkie, około 25 do 25 minut.
    6. Podawać gruszki z sokiem na wierzchu.
    7. Ten przepis daje 6 porcji.
    8. Porcja: 1/2 dużej gruszka.