Składniki:
Instrukcje:
- Gruszki: Rozgrzej piekarnik do 450 stopni Fahrenheita. Gruszki obrać, wydrążyć i poćwiartować. Roztop masło w dużym garnku lub naczyniu do pieczenia (ja użyłam kwarty Le Creuset Dutch Oven), dodaj gruszki i gotuj na dużym ogniu przez około dziesięć minut lub do gruszki są złotobrązowe. Cały czas mieszaj, aby były równomiernie zabarwione.
- Przełóż naczynie do pieczenia/zapiekankę do piekarnika na 7- minut, aż gruszki będą łatwo przekłuć nożem do obierania.
- Wyjąć gruszki z piekarnika, przełożyć do miski i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos jeżynowy: Jeżyny umyć i osuszyć. (Używam spinnera do sałatek). Zarezerwuj szklankę jagód do dekoracji.
- Włóż 3 szklanki jeżyn, cukier puder i sok z cytryny do robota kuchennego i przelej.
- Wlej puree do miski i odstawić. Rozgrzej piekarnik do 115 stopni Fahrenheita. Weź pełnowymiarową patelnię i wyłóż ją matą silpat. (Jeśli go nie masz, użyj pergaminu spryskanego sprayem do gotowania Pam) Przygotuj dużą torebkę na ciasto z gwiazdką.
- Włóż granulowany cukier do robota kuchennego i zmiksuj do bardzo drobnego proszek, około minuty.
- Przenieś bardzo drobny cukier do miski.
- Dodaj cukier cukierniczy i czekoladę do robota kuchennego i mieszaj, aż czekolada zostanie zmielona w drobne drobinki.
- Przełóż do miski.
- Wlej białka do miski i ubijaj na wolnych obrotach trzepaczką, aż białka zaczną się spienić, a następnie dodać śmietankę z kamienia nazębnego. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj białka, aż uformują się sztywne szczyty.
- Dodaj bardzo drobny cukier i kontynuuj ubijanie przez kolejne dwie minuty
- Za pomocą szpatułki, napełnij torebkę ciasta z mieszanką białka jaja i wylej buziaki bezowe na wyłożoną blachę blachą do pieczenia. Gdy skończysz wyciskać porcję białka jajka, delikatnie wciśnij czubek torebki z gwiazdką do porcji ciasta na około cal, a następnie szybko ją wyciągnij: to działanie daje wierzchowi mały punkt. Gdy wszystkie bezy zostaną wyciśnięte, umieść blachę do pieczenia w piekarniku przez półtorej godziny. Nie pieczesz bezy, tylko suszysz białka. Robi się je, gdy beza jest twarda w dotyku.
- Wyjmij bezy z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej.Na talerz i podawaj nałóż kilka łyżek sosu jeżynowego na środek miski , dodać 3 0r 4 ćwiartki gruszki, kilka pocałunków bezy i udekorować kilkoma całymi jeżynami.