Pieczone gruszki

Pieczone gruszki

Składniki:

  • 4 niedojrzałe gruszki Bosc
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wino półsłodkie (użyliśmy Rieslinga)
  • 1 anyż gwiazdkowaty
  • 2 łyżki masła niesolonego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. gruszki, a następnie ułóż pokrojoną stroną do góry (skórą do dołu) i posyp je cukrem pudrem.
    2. Dodaj masło do nadającego się do piekarnika holenderskiego piekarnika lub podobnego na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, włóż na patelnię pocięte gruszki i smaż, aż się zrumienią przez około 8- minut. Odwróć gruszki skórką do góry, dodaj wino, anyż i laskę cynamonu na patelnię i włóż do piekarnika na 15-15 minuty. Wino powinno zredukować się do konsystencji syropu, a gruszki będą miękkie.
    3. Przełożyć gruszki na półmisek, skropić resztkami syropu z patelni i posypać gałką lodów lub ubić krem.