Pieczone jabłko

Pieczone jabłko

Składniki:

  • 1/4 szklanki suszonych wiśni
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 1 /4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 6 gala jabłek opłukanych
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego
  • 3 łyżki masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • Instrukcja:

    1. W dużej misce wymieszaj wiśnie, brązowy cukier, orzechy pekan, cynamon i gałkę muszkatołową; odłóż na bok.
    2. Z łyżką do melona, ​​wydrąż jabłka w środku. Nie przechodź przez całą drogę. Napełnij każdy ogryzek jabłek mieszanką suszonych wiśni.
    3. Wlej jabłkowy cydr do naczynia żaroodpornego i ułóż jabłka prawą stroną do góry.
    4. Połóż kawałek masła na napełnionym jabłkach z mieszanką.
    5. Skropi syropem klonowym na wszystkie jabłka.
    6. Piecz w 350 stopniach Fahrenheita przez 50 minuty.